Közélet

Ázsiában marad még az olimpia

Elsősorban a norvégokról és a né­metekről szólt a pjong­csangi olimpia, a jó szervező távol-keletiek pedig 2020-ban Tokióban, illetve 2022-ben Pekingben is bizonyíthatnak.

Noha már véget ért a téli olimpia a dél-koreai Pjong­csang­ban, a következő években is a Távol-Keletre figyel a sportvilág: 2020-ban Tokió nyári ötkarikás játékoknak ad otthont, 2022-ben pedig Pekingé a havas, jeges rendezés joga. A mostani volt egyébként a harmadik kelet-ázsiai téli olimpia az 1972-es szapporói, illetve az 1998-as naganói után. Február 9–25. között kilencvenkét nemzet 1680 férfi és 1242 női sportolója küzdött meg egymással, tizenöt sportág százkét versenyszámában hirdettek győztest. A norvégok és a németek egyaránt 14 aranyérmet nyertek, előbbiek azért zártak az éremtáblázat élén, mert több ezüst- (14, illetve 10) és bronzérmet (11, illetve 7) gyűjtöttek.

Fotó: MOKSZ

Ketten is háromszor állhattak a dobogó tetején: egy norvég sífutó, Johannes Hösflot Klaebo, illetve egy francia sílövő, Martin Fourcade. Az érmek számát tekintve azonban egy másik norvég sífutó, Marit Björgen emelkedett ki két arannyal, egy ezüsttel és két bronzzal, ráadásul ő nyerte az olimpia utolsó számát, a női sífutók klasszikus stílusú 30 kilométeres versenyét, amivel minden idők legeredményesebb téli olimpikonja lett. A 37 éves legenda immár nyolcszoros olimpiai bajnok, emellett van négy ezüst- és három bronzérme is olimpiákról, miközben 18-szoros világbajnok.

A téli olimpiák egyik fénypontja rendszerint a jégkorongtorna. Alaposan átalakította azonban a hokis erőviszonyokat, hogy az észak-amerikai profiliga, az NHL nem engedte el az ott szereplő játékosokat a sporteseményre. Holott 1998-tól, Naganótól öt olimpián át egészen 2014-ig, Szocsiig a sportág legnagyobb sztárjai is megmutatták magukat. Így fordulhatott elő, hogy az oroszok mellett ezúttal a németek jutottak be a döntőbe, de a legértékesebb játékosnak járó MVP-díjat is kiérdemlő Ilja Kovalcsuk vezérletével a szbornaja győzött 4–3-ra. Minden olimpia esetében fontos kérdés a létesítmények utóhasznosítása. A dél-koreaiak 13 milliárd dollárt költöttek a rendezésre, ebből 1,5 milliárdot létesítményekre. Érdekesség, hogy a 109 millió dollárból felépült, 35 ezer férőhelyes olimpiai stadiont négy használat után lebontják. Itt bonyolították le a megnyitót és a záróünnepséget, ugyanez a szerep vár az arénára a paralimpián.

A magyar delegáció szereplése emlékezetes marad, hisz

Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, és Liu Shaolin Sándor megnyerte az 5000 méteres váltót,

de a többi helyezés révén összesen elért 15 olimpiai pontra sem volt korábban példa.

téli olimpia sportgazdaság olimpia Phjongcshang 2018
Kapcsolódó cikkek