Közélet

Őrült forgalmat hozott a téli átigazolási időszak a topligákban

Közel hatszáz futballista váltott klubot Európa meghatározó labdarúgó-bajnokságaiban januárban, a tranzakciók számát és összegét tekintve is a Premier League-ben volt a legforróbb a hangulat.

A 2018. januári átigazolási időszakban 817,1 millió font értékben 573 futballista váltott klubot az öt európai topligában – derül ki a The Guardian összesítéséből. Bajnokságok szerinti bontásban a transzferdíjak és az ügyletek számát tekintve is kiemelkedett az angol Premier League, ahol összesen 554,4 millió fontot megmozgatva 209 játékos érkezett vagy távozott úgy, hogy legalább a vevő vagy az eladó szigetországi klub volt.

Pierre-Emerick Aubameyang az Arsenalban tündökölhet tovább
Forrás: AFP

A második helyre a spanyol La Liga futott be 312,9 millió font értékben 119 tranzakcióval, a képzeletbeli dobogó harmadik foka pedig a német Bundesligáé, ahol 134,8 millió font cserélt gazdát 78 labdarúgó játékjogával együtt. Ezen a télen nem érte el a százmillió fontos határt a francia Ligue 1 (96,1) és az olasz Serie A (57,1) sem, előbbi kiírásban 90, utóbbiban 130 átigazolást regisztráltak.

A Mr. Január címet a legdrágább téli igazolásként Philippe Coutinho érdemelte ki: a 25 éves brazil válogatott támadó 106 millió font átutalása után cserélte a Liverpool mezét a Barcelona dresszére. Így sem maradt drága lábak nélkül az Anfield Road: a 26 esztendős holland válogatott védő, Virgil van Dijk 75 millió fontért került a Southamptontól a Poolhoz. Ha Van Dijk szereplése meglepő a transzferdobogón, akkor Aymeric Laporte klubváltása sem éppen papírforma: a 23 éves francia középhátvéd hat év után köszönt el az Athletic Bilbaótól, hogy Pep Guardiola játékosa legyen a Manchester Citynél.

Nagyobb fogásnak tűnik Pierre-Emerick Aubameyang, a 28 esztendős gaboni gólzsák 56 millió fontért intett búcsút a Borussia Dortmundnak az Arsenal hívására. Alighanem a toplista élbolyában lenne a helye a chilei Alexis Sáncheznek és az örmény Henrih Mhitarjannak is, hiszen előbbinek 63, utóbbinak 31,5 millió font a piaci értéke, az Arsenal és a Manchester United mégis pénzmozgás nélkül cserélte el őket.

Ha a világ legértékesebb klubjait vesszük alapul, a KPMG által egyformán 2,55 milliárd fontra becsült Manchester United és Real Madrid is a babérjain ült, egyikük sem vásárolt, de nem is adott el, hiszen a már említett Sánchez–Mhitarjan-cserének a vörös ördögöknél nem volt anyagi lenyomata. A 2,46 milliárd fontra taksált Barcelonába a 106 millió fontos Coutinho mellett egy kolumbiai védő is betoppant Yerry Mina (10,5 millió font) személyében, miközben távozott Javier Mascherano (8,7), Sergio Gómez (2,6) és Anthony Lozano (1,5).

Az 1,93 milliárd fontra tartott Bayern München Sandro Wagnert szerezte meg a Hoffeinheimtől (10,7), hogy legyen egy minőségi cserecsatár Robert Lewandowski mögött a kispadon, az 1,49 milliárd fontra értékelt Arsenalnál viszont jelentős átrendeződésnek lehettünk tanúi. Aubameyang és Mhitarjan mellett Konsztantinosz Mavropanosz (1,9) csatlakozott az ágyúsokhoz, Theo Walcott (20), Olivier Giroud (18) és Francis Coquelin (12) pedig távozott.

Elképesztő összegek röpködtek tehát ezen a télen is, összehasonlításképpen: Dzsudzsák Balázs 2012 januárjában még úgy is a szezon legdrágább igazolása lett, hogy a Dinamo Moszkva „csak” 19 millió eurót fizetett érte az Anzsi Mahacskalának, amely fél évvel korábban 14 millióért vitte el a PSV Eindhoventől. Pedig amikor Dzsudzsák 24 évesen sztárjátékos volt Hollandiában, még spanyol topcsapatokról álmodott, ehhez képest Oroszország, Törökország és az Egyesült Arab Emírségek következett a pályáján.

topligák átigazolási piac Premier League
Kapcsolódó cikkek