Közélet

Az Európai Parlament pénzzel segítené a civil szervezeteket

Új, célzott finanszírozási eszköz létrehozására tett javaslatot állásfoglalásában az Európai Parlament a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok védelmén dolgozó civil szervezetek támogatására.

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén 489 igen szavazattal, 137 ellenében, 14 tartózkodás mellett elfogadott dokumentumban mindenekelőtt leszögezték, hogy a nem kormányzati szervezetek (NGO) létfontosságúak az európai értékek tiszteletben tartása és az aktív polgári szerepvállalás előmozdítása szempontjából.

Mint írták, az EU-nak új és hatékony módszereket kellene kidolgoznia ezen értékek unión belüli védelmére, fontos lenne a 2020 utáni büdzsében külön költségvetési tételként célzott pénzügyi támogatást nyújtani az e téren tevékenykedő, helyi és nemzeti szinten aktív civil társadalmi szervezetek számára.

Forrás: AFP/Frederick Florin

A képviselők szerint a támogatásoknak például az állampolgári részvétel növelésére vagy az érdekképviseleti és egyéb felügyeleti tevékenységekre kell irányulnia.

Rámutattak, hogy

az NGO-k csak nehezen tudják a független és hatékony működéshez szükséges forrásokat előteremteni, miközben az aktív és jól fejlett civil társadalom jelenti a legmegfelelőbb védelmet ezen alapértékek eróziójával szemben.

Fontos, hogy a tervezett alapba friss pénz kerüljön, nem szabad, hogy az új eszköz a többi európai vagy nemzeti alap és fellépés rovására menjen – emelték ki.

NGO Európai Parlament finanszírozási eszköz civil szervezetek
Kapcsolódó cikkek