Közélet

Banksyt megihlette a menekültválság

Legalább hét Banksy-graffitivel gazdagodott Párizs június végén. A menekültválság és az 1968-as diáklázadások évfordulójával foglalkozó festmények közül az egyiket már meg is rongálták. 

Néhány órán át Magyarország street art rajongóit is lázban tartotta a hír, hogy a világhírű brit utcaművész, Banksy esetleg Budapesten is ott hagyott egy alkotást. Hamarosan kiderült, hogy a rajz hamisítvány, Banksy pedig nem Magyarországon, hanem Párizsban alkotott éppen azokban a napokban, szokás szerint élesen kritizálva a politikusokat és a társadalmi visszásságokat.

A kilétét titkoló képzőművész legalább hét graffitit helyezett el a francia fővárosban, ezek egy része az 1968-as diáklázadásoknak állít emléket.

Az egyik képen ezek közül egy arcát kendővel elfedő patkány látható a kezében egy hatalmas tapétavágó késsel, amely a stencilező művészek egyik fő munkaeszköze.

Ahol lehetett, műanyag borítással védték meg Banksy új párizsi falfestményeit
Fotó: AFP/Thomas Samson

A művész úgy kommentálta ezt az alkotást, hogy a párizsi diáklázadások 50. évfordulójára készítette, de egyúttal a stencilművészet szülővárosának is emléket állít vele. Egy másik rajzon a jellegzetes patkányfigura színes pöttyös masnit, Miki egér füleket viselve álcázza magát, és egy 1968-as feliraton ül, amelynek utolsó számjegye olyan, mintha puskagolyók ütötték volna a falba.

A diáklázadások mellett az utcaművész napjaink egyik legaktuálisabb politikai és gazdasági témáját, a menekültválságot is megidézte több képen is. Az egyik ezek közül a Porte de la Chapelle-nél, egy bevándorlók számára nyitott ételosztó hely közelében került fel egy ház falára. A graffitin egy riadt tekintetű színes bőrű kislány próbál rózsaszín virágmintákkal eltüntetni egy hatalmas horogkeresztet, de hiába, mert a fekete színű náci szimbólum átsejlik a pasztellszínű festéken. A menekültekkel szembeni előítéletekre és a felszín alatt ott lévő fajgyűlöletre rávilágító falfestmény egyébként nem sokáig maradt épen: néhány nappal az elkészülte után megrongálták, világoskék festékkel összefirkálták.

Párizs különben igyekszik vigyázni a brit művész alkotásaira, egy másik graffitijét plexilappal burkolták be, hogy megvédjék a vandáloktól.

Szintén a bevándorlással kapcsolatos problémákra és társadalmi előítéletekre hívhatja fel a figyelmet az a rajz, amely most a Bataclan színház egyik ajtaját díszíti. A hely azzal került be a hírekbe 2015 novemberében, hogy az Iszlám Államhoz tartozó terroristák véres merényletet hajtottak ott végre, 89 látogatót öltek meg. Az ajtóra került Banksy-rajzon egy lehajtott fejjel gyászoló, szomorú, csipkefátylat és fejkendőt viselő nőalak látható.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

street art Banksy graffiti menekültválság
Kapcsolódó cikkek