Közélet

Egyelőre nem épül a fal a mexikói határon

Visszaüthet a republikánusokra a novemberi törvényhozási választáson, ha Donald Trump beváltja a fenyegetését, és hagyja, hogy ismét leálljon a kormányzati munka.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben fenye­ge­tett a kormányzati munka leállásával arra az esetre, ha a demokrata párti törvényhozók nem szavazzák meg a bevándorlási törvény módosításait, köztük a határra tervezett fal megépítését. Trump sürgette a vízumlottó megszüntetését és az illegális bevándorlók azonnali elengedésének gyakorlatát, és ismét kiállt a képességek és érdemek alapján befogadó bevándorláspolitika mellett.

Idén már kétszer – januárban három napra, februárban pár órára – leállt a közigazgatás, a mostani fenyegetés időzítése azonban azért érdekes, mert

a republikánusok és a demokraták szokatlanul jelentős haladást értek el az október 1-jétől érvényes új költségvetés kidolgozásában.

A republikánus vezetők azt hitték, hogy a múlt héten sikerült meggyőzniük az elnököt: várjon a falépítést illető konfrontációval a novemberi törvényhozási választások utánig, mert így is elég nehéz lesz megtartani a pártjuk többségét a képviselőházban.

A mintadarabot márciusban mutatták be
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Az amerikaiak megosztottak a bevándorlás kérdésében, de a Reuters és az Ipsos legfrissebb közös felmérésének eredménye szerint a republikánus szavazók 81 százaléka támogatja az elnök politikáját.

A párt mérsékelt és konzervatív törvényhozói azonban nem képesek dűlőre jutni egymással, és ahogy Paul Ryan, a képviselőház elnöke többször megerősítette, 5 milliárd dollárnál többet nem hajlandók megszavazni a kerítésre, bár az elnök 25 milliárdot akar.

A Politico értesülése szerint Trump a barátaival és tanácsadóival folytatott magánbeszélgetések során többször is kifejtette, hogy a kormány leállítása politikailag hasznos lehet a számára, mert összetartja a szavazóbázisát. A republikánus törvényhozási vezetők azonban nem értenek vele egyet, mert attól tartanak, hogy a szavazók a kongresszus mindkét házát ellenőrző pártot hibáztatják majd az állami szolgáltatások elmaradásáért.

A Trump által a kampányban megígért „nagy, gyönyörű fal” építése egyébként még meg sem kezdődött a határon,

egyelőre csupán a meglévő kerítést toldozzák-foldozzák az NBC értesülése szerint – másra nem is használható fel az 1,6 milliárd dollár, amelyet a kongresszus eddig jóváhagyott.

A becsült építési költségek azonban folyamatosan nőnek:

  • az elnök eleinte 12 milliárd dollárról beszélt,
  • a belbiztonsági minisztérium a tavaly év végén kiszivárgott jelentésében már 21 milliárddal számolt,
  • ami év elején felkúszott 33 milliárdra.
  • Bár Trump szerint a mexikóiak állják majd a költségeket, ezt a határ túloldalán mindenki, köztük a de­cemberben hivatalba lépő új elnök, Andrés Manuel López Obrado is határozottan elutasítja. A Mexikóval folytatott bármiféle egyezkedést pedig megnehezítik az amerikaiak által kivetett vámok.

    A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

    Egyesült Államok Donald Trump mexikói fal
    Kapcsolódó cikkek