Közélet

Steve Bannon saját bitcoint akar

A Fehér Ház egykori fő stratégája egy ideje Európát járva azon dolgozik, hogy saját alapítványán keresztül populista mozgalmakat támogasson, amelynek anyagi hátterét egy új kriptavaluta biztosítaná.

Donald Trump amerikai elnök korábbi vezető stratégája, Steve Bannon egy új kriptodeviza bevezetésén fáradozik, amellyel az európai populista mozgalmak finanszírozását akarja hosszútávon biztosítani. Ennek érdekében a volt tanácsadó több kriptobefektetővel és befektetési alappal is tárgyalt már korábban – írja a The New York Times.

Bannon terveiről egyelőre annyit elehet tudni, hogy az elsődleges érmekibocsátást valószínűleg saját tanácsadó cégén keresztül indítja el. A cikk szerint a folyamat még korai szakaszában van, de Bannon kifejezetten érdeklődik olyan külföldi vállalkozók és országok iránt, amelyek saját valuta létrehozásán dolgoznak. A volt stratéga korábban azt nyilatkozta:

teljesen nyilvánvaló volt, hogy a saját pénznem megtermése fontos lépés ahhoz, hogy a politikai mozgalmak függetlenül működjenek azoktól, akik a hatalmat gyakorolják a pénz fölött.

Az elképzeléséről a CNBC által szervezett Delivering Alpha konferencián beszélt először, ahol elmondta, hisz a bitcoinban és más digitális pénznemekben is, mert szerinte ezeké a valutáké a jövő. A CNBC-nek röviden annyit mondott, azon dolgozik, hogy a populista mozgalmak számára létrehozza az új kriptovalutát.

Fotó: Philippe Huguen / AFP

Bannon terveit megerősítette Jeffrey Wernick, a Salomon Brothers korábbi piaci kereskedője, aki elmondta, az új valuta szerepe az lesz, hogy a felhasználóknak pénzügyi alternatívát adjon a központi bankok rendszeréhez képest, illetve ösztönözze a politikai aktivizmust. Wernick – aki partner Bannon projektjében – elmondta, napokon belül egyeztetni fognak arról is, hogy a mozgalom tagjait pontosan milyen politikai aktivizmusért jutalmaznák a kriptovalutával.

A The New York Times szerint a népszerű volt az új jobboldali mozgalmak és a nacionalista közösségek körében is, mivel lehetőséget biztosított számukra az online adományok gyűjtésére, ezzel is kikerülve a számlák zárolását és a banki átutalások letiltását, mivel azok korábban megtörténtek a PayPal vagy az Apple Pay esetében is.

Timothy Lewis, az Ikigai befektetési alap társalapítója a lapnak elmondta, a múlt hónapban találkozott Bannonnal, aki nagy hatást gyakorolt rá, ahogyan a technikai részletektől a kihívásokig beszélt az új kriptodeviza bevezetéséről. „Nem tudtam, hogy mire számíthatok, de nyilvánvalóan elvégezte a házi feladatát” – jegyezte meg a szakember Bannonról.

Az amerikai Bannon egy alapítványt is létre akar hozni, amelynek Mozgalom néven Brüsszelben lenne a székhelye.

A kezdeményezés elsődleges célja, hogy a populista és nacionalista pártoknak segítséget nyújtson közvéleménykutatásban, üzenetek kidolgozásában, a választói csoportok feltérképezésében. Bannon szerint az első politika siker pedig az lenne, hogy a közelgő választásokat követően már egy különálló Mozgalom frakció is működhetne az Európai Parlamentben.

A menesztett főtanácsadó több európai országban is előadásokat tartott, többek között Magyarországon is, ahova az Európa jövője című konferencia keretében érkezett idén tavasszal.

populizmus kriptovaluta Steve Bannon mozgalom bitcoin
Kapcsolódó cikkek