Közélet

Támadja az Amazont a vermonti szenátor

Bernie Sanders különadót vetne ki az Amazonra és más nagyvállalatokra is, amelyek élelmiszerjegyekkel és egyéb segélyekkel próbálják kompenzálni az alacsony fizetéseket.

Bernie Sanders, Vermont állam szenátora – korábban Hillary Clinton demokrata párti kihívója – az elmúlt napokban számos Facebook-videót osztott meg, amelyben az Amazont és a Walmartot bírálta, amiért alulfizeti a munkavállalóit. Az egyik videóban azt is kifogásolta, hogyan lehet Jeff Bezos, az Amazon vezérigazgatója a világ leggazdagabb embere, miközben sok munkatársa élelmiszerjegyekkel oldja meg a napi étkezést – idézte a politikust a CNN Money.

Miért keres Jeff Bezos naponta 275 milliót, miközben cégének a munkatársai sokszor nem tudják, hogy miből fizessék ki a számlákat

– teszi fel a kérdést a Facebookon a szenátor. (Sanders nem részletezte, hogyan számolta ki a napi 275 milliós jövedelmet. Elképzelhető, hogy az Amazon-vezér vagyonának gyarapodásából indult ki.

Bezos a Forbes összeállítása szerint idén érte el a 150 milliárd dollárt.

A Bloomberg Billionaires Index számítása szerint Bezos nettó vagyona január 1-jén 99 milliárd dollár volt. Május 1-jén ez az összeg már 132 milliárdra emelkedett, vagyis 33 milliárd dollárral nőtt. Ha ezt a különbséget az adott időszak 120 napja között elosztjuk, akkor kijön a napi 275 millió dollár – a szerk.)

Sanders különadót vetne ki az alkalmazottaikat szerinte kizsákmányoló vállalatokra
Fotó: AFP

Sanders szerint a hétköznapi amerikaiknak nem kellene támogatniuk a világ leggazdagabb embereit, miközben nem kapnak megfelelő bérezést. A szenátor azt is állítja, hogy az Amazon éves szinten 28 446 dollárt fizet az embereinek, ami 9 százalékkal kevesebb az iparági átlagnál, hozzátéve: a cég több munkatársa vagy vállalkozója még ennél is kevesebbet visz haza.

Sanders a jövő héten olyan jogszabályt tervez beterjeszteni, amely alapján különadót vethetnének ki olyan nagyvállalatokra, amelyek szerinte segélyekkel kompenzálják a nem megfelelő bérezést.

A politikus szerint az új szabályozással ösztönözni lehetne a béremelést, így az adófizetők évi 150 milliárd dollárt takarítának meg az állami segélyprogramokon. A politikus a Facebook-oldalára feltöltött egy űrlapot is, amelyben arra kéri az Amazon alkalmazottait, hogy osszák meg tapasztalataikat a fizetéseikről, és arról, milyen munkakörülmények között kell dolgozniuk.

Az Amazon egy blog­be­jegyzésben reagált Sanders állításaira, mely szerint azok pontatlanok és félrevezetők. A cég felkérte a szenátort, hogy látogassa meg egyik központjukat, ahol az Amazon alacsonyabb fizetésű alkalmazottai közül többen is dolgoznak. A cég szerint Sanders azokra utal, akik rövid ideig vagy részmunkaidőben dolgoztak náluk.

Az Amazon hangsúlyozta, hogy a teljes munkaidős alkalmazottak fizetése meghaladja a 15 dolláros órabért, ideértve a bónuszokat, de nem beleszámolva a túlórákat.

Az Amazon szerint ezenfelül költenek még az alkalmazottaik egészségügyi biztosítására, nyugdíjbiztosítására, egyéb képzésekre, A vállalat hozzáteszi, hogy tavaly több mint 130 ezer új munkahelyet hozott létre az Egyesült Államokban. A Walmart még nem reagált a politikus állításaira.

Egyesült Államok Bernie Sanders munkabér Amazon
Kapcsolódó cikkek