Közélet

Felcsillant a remény a rendőrök előtt

A rendőrségi szakszervezetek szerint elképzelhető, hogy mégsem szüntetik be a túlórák pénzbeli megváltásának lehetőségét.

A napi.hu cikke szerint szerint komoly esély mutatkozik arra, hogy 2022-ig is megmaradjon az a rendszer, amiben a túlórázó rendőröket nem csak szabadnapban, hanem pénzben kompenzálják.

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) szeptember 17-én tartott ülése után közzé tett beszámolóból kiderül, hogy a vezetőség hosszabb távon számol a jelenlegi rendszer meghosszabbításával, s minden bizonnyal a Belügyminisztérium is ezt a rendszert tartja igazságosnak.

A felek álláspontja ellenére a kormány még megvétózhatja a rendszert és keresztül húzhatja a rendőrök számításait.

A rendvédelmi ágazatban közel 50 százalékos béremelés történt az elmúlt három évben, és jövőre újabb emelés várható egy belügyi törvénycsomag által.

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Powell Pál, a RÉT munkavállalói oldalának elnöke hangsúlyozta, hogy ha a rendőrök túlóráikért nem kaphatnak pénzt, csak szabadnapot, az egy komolyabb leszerelési hullámhoz vezethet. Csak idén 146 rendőr mondott fel.

Az FRSZ-beszámolóból megtudhatjuk, hogy a rendőrségi állomány által teljesített túlórákat az idei első fél évben 86,66 százalékban pénzben, 13,34 százalékban szabadnapban váltották meg.

A jelentésből az is kiderül, hogy egyes helyeken komoly nyomás alatt vannak a rendőrök, és kifejezetten presszionálják őket az ügyben, hogy a túlórát csúsztatott szabadnappal kompenzálják.

A rendőrség részéről legutóbb indítványozott kérelem a pénzbeli kompenzációt illetően személyesen Orbán Viktor miniszterelnöknél bukott el – írja a portál.

túlora rendőrség szabadnap kompenzáció
Kapcsolódó cikkek