Közélet

Megszavazta az Európai Parlament a Sargentini-jelentést

A strasbourgi plenáris ülésen a képviselők közül 448-an szavaztak igennel, így meglett az abszolút többség. A hír hallatán esett a BUX, gyengült a forint.

Az Európai Parlament (EP) szerdán megszavazta az állampolgári jogi és igazságügyi bizottság (LIBE) korábban már nagy többséggel jóváhagyott jelentését, amely szerint

Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, s ez indokolja az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.

Ezt abban az esetben lehet elindítani, amikor fennáll a 2. cikkben foglalt alapértékek (többek között a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete) megsértésének súlyos veszélye.

A Sargentini-jelentés megszavazását követően a forint és a BUX is esett: a forint az euróval szemben pillanatok alatt 325-ről 326 fölé gyengült.

Fotó: Képkivágás az Európai Parlament plenáris üléséről

Ezután a miniszteri tanács négyötödös többséggel dönthet arról,

fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely – az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén –

végső soron akár az érintett ország szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.

MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán Viktor miniszterelnök is felszólalt az EP keddi plenáris ülésén, a magyar jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentésről folytatott vitában. A kormányfő elmondta, hogy a jelentést olyanok írták, akik alapvető tényekkel sincsenek tisztában. Azt is mondta, hogy:

a 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmazó jelentés bevallja, hogy elmulasztottak hivatalos delegációt küldeni Magyarországra. Felidézte, ő maga is kötött megállapodásokat, kompromisszumokat az Európai Bizottsággal a médiatörvényről, az igazságszolgáltatási rendszerről, sőt még az alkotmány egyes passzusairól is. A mostani jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat

– mondta a magyar kormányfő.

„Az Európai Parlamentnek kötelessége fellépni a magyarországi jogsértések ellen, a helyzet ugyanis semmit nem javult a magyar helyzetről szóló különjelentés júniusi szakbizottsági elfogadása óta” – hangoztatta kedden a dokumentumot összeállító Judith Sargentini zöldpárti képviselő.

Európai Parlament Sargentini-jelentés
Kapcsolódó cikkek