Közélet

Versenyben a Ludwig

A budapesti Ludwig Múzeum is jelölést kapott a The Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjára.

A budapesti Ludwig Múzeum is jelölést kapott a The Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjára.

Az intézmény Permanens forradalom című, napjaink ukrán képzőművészetét bemutató válogatása másik 31 ország 93 jelöltjével küzd meg az évente tizenhárom kategóriában odaítélt elismerésért, amely a legjobb képzőművészeti és dizájnkiállításokat illeti meg.

A válogatásba múzeumok, galériák, szakvásárok és biennálék kiállításai és köztéri installációk egyaránt bekerülhetnek. A GFAA szakemberei alapos kutatómunkát követően választják ki a jelölteket, ennek része a személyes kiállításlátogatás. A díj odaítéléséről szakértőkből álló grémium dönt, emellett a nagyközönség a GFAA honlapján és a Twitteren is jelölheti kedvencét.

A zsűri egy-egy projekt vagy kiállítás koncepciójának újszerűségét, a választott téma kontextualizáltságát, valamint a megvalósítás színvonalát értékeli.

A kortárs művészet kategóriában a szakértők további szempontjai között szerepelt, hogy a szervező nonprofit intézmény legyen, ismeretterjesztési és edukációs szempontból kivételesen magas színvonalat képviseljen, valamint hogy nemzetközi együttműködésen alapuljon.

A kortárs művészeti intézményként ismert Ludwig Múzeum Permanens forradalom című tárlatát idén április és június között rendezték, a kiállítás kurátora volt Fabényi Júlia, Alisza Lozskina és Konsztantyin Akinsa.

A válogatást a Kortárs képzőművészet a II. világháború után elnevezésű kategóriában jelölték.

A díjátadót 2019. március 12-én rendezik meg New Yorkban. A végkimeneteltől függetlenül önmagában már a jelölés is elismerésnek számít: a Ludwig hét híres kiállítással verseng a címért, köztük olyan nagy halakkal is, mint a Tate Britain londoni iskolának szentelt tárlata, amelynek egy átdolgozott változata éppen a Magyar Nemzeti Galériában vendégeskedik.

2019 Ludwig Múzeum global fine art awards
Kapcsolódó cikkek