Közélet

Kiderült, mi a magyarok kedvenc nassolnivalója

A megkérdezettek közel 13 százaléka nassolásfüggőnek tartja magát, több mint 50 százalékuk pedig „heavy user”-ként tekint magára, ha a rágcsálnivalókra terelődik a szó, derül ki a Mogyi-Caramoon első országos nassoláskutatásából. Az evolúciós pszichológus nem lepődik meg az eredményeken.

A Mogyi-Caramoon több mint 1000 résztvevő bevonásával végezte el október folyamán Magyarország első nassoláskutatását. Mikor nassolunk? Mit nassolunk? Miért nassolunk? Az online kérdőíves megkérdezés során többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ, de arra is kíváncsiak voltak, hogy a válaszadók miként definiálnák a nassoláshoz való viszonyukat.

A „Milyen gyakran nyúlsz valami ropogtatnivaló után?” kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy

  • a válaszadók több mint 86 százaléka tekinthető rendszeres nassolónak,
  • 52,4 százalékuk heti néhány alkalommal,
  • 34,4 százalékuk pedig naponta többször kényezteti magát ilyen módon.
  • A motivációkat firtató kérdésre a legtöbben (35,4 százalék) az „egyszerűen kell” válaszra adták a voksukat, míg a válaszadók 32 százaléka az önjutalmazást jelölte meg a leggyakoribb kiváltó okként. A megkérdezettek közel ötöde nyugtató hatásuk miatt, 13,7 százalékuk pedig megszokásból fogyasztja kedvenc snackjét.

    Fotó: AFP

    A nassolás helye és ideje a többség számára este jön el a tévé előtt (51,2 százalék), míg 35,2 százalékuk a délután energiahiányos óráiban nasizik. A válaszadók csupán 5 százaléka hódol délelőtt szenvedélyének, közel 10 százalékuk viszont egész nap elérkezettnek látja az időt egy kis csipegetésre.

    Ropogtatni tehát szeretünk, de melyik a leginkább fogunkra való ínyencség? Jó hír, hogy úgy tűnik, ezen a téren is kezd tért hódítani az egészségtudatos megközelítés, hiszen

  • a legtöbben (40,3 százalék) a magvakat jelölték meg első számú célpontként,
  • ezt követik a chipsek (33 százalék)
  • és a popcorn (15,3 százalék).
  • Ez utóbbi kategória részaránya a jövőben vélhetően nőni fog, hiszen az otthoni fogyasztásban a hagyományos mikrós pattogatott kukoricák mellett egymás után jelennek meg és válnak egyre népszerűbbé a különböző sós és édes ízesítésű prémium popcornok.

    Nem hisszük, hogy függők lennénk

    De vajon a rendszeres nassolás egyben azt is jelenti, hogy függők vagyunk?

    A válaszok alapján a megkérdezettek 12,9 százaléka tartja magát egyértelműen függőnek.

    Több mint 55 százalékuk úgy érzi, bár sokat nassol, de nem függő. 5 százalékuk szerint nem függők, de környezet ük annak tartja őket, 26,7 százalék viszont egyáltalán nem hisz az ilyen típusú függőség létezésében.

    „A legfontosabb azt leszögezni, hogy a snack (legyen sós vagy édes, krémes vagy ropogós) utáni sóvárgás nem az egyén gyengeségének csalhatatlan jele. Az ember persze érezheti úgy, hogy aktuálisan a rabja valamilyen rágcsálnivalónak, de a kóros ételfüggőségnek általában olyan markáns tünetei vannak, mint a fejfájás, álmatlanság, ingerültség, hangulatingadozás, depresszió” – mondta el a kutatás kapcsán Dr. Meskó Norbert evolúciós pszichológus.

    A szakember hozzátette: „Érdemes kitérni az egészséges szenvedély és a szenvedélybetegség közötti különbségre is. Az evéssel kapcsolatos szenvedélybetegségről többek között a kontrollvesztett falásrohamok kapcsán szoktunk beszélni, amikor valaki akkor is eszik, ha nem éhes, azaz a teste nem igényel több táplálékot. Mint az élet egyéb területein, a táplálkozásban (így a nassolásban) is a mérték, az önkontroll, és a tudatosság lehet a kulcs. Ha megtaláljuk az arany középutat, akkor úgy hódolhatunk a nassolási szenvedélyünknek, hogy az egészségügyi kockázatokat minimálisra csökkenthetjük.”

    életmód nassolás snack
    Kapcsolódó cikkek