Több mint 860 milliót fizettek egy tonhalért
Gigászi árat tett le az asztalra az év első halpiaci vásárán Tokióban egy szusi étteremlánc: a japán Szusi Dzanmai tulajdonosa átszámítva 2,7 millió euróért – 867 millió forint – szerzett meg egy kékúszójú tonhalat. Az állat tömege 278 kilogramm, az érte adott összeg természetesen rekordár.
Mielőtt bárki azt hinné, hogy a hal húsa valamiféle extra prémiumkategóriát képvisel, gyorsan le kell szögezni, hogy egy teljesen hétköznapi tonhalról van szó, még akkor is, ha egyébként híresen jó környéken – Oma partjainál, Honsu szigetének északi csücskében – fogták is ki. Bármennyire meglepő, az érte folyó licitben a minőség másodlagos szempontot játszott. A kilogrammonként érte kiadott 9700 euró (3,1 millió forint) persze másra engedne következtetni. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sehol másutt a földön nem űzik olyan ipari méretben a kékúszójú tonhal halászatát, mint Japánban.
A világ tengerein lezajló évi tonhalfogás 80 százaléka japán vizeken történik.
Ennek eredendő oka, hogy a japánok fogyasztják a legtöbb tonhalhúst a világon, a 2014-es adatok szerint 27,3 kilogrammot fejenként.

Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza
Jóllehet erősen csökken a trend, 2001-ben ugyanez a mutató még 40,2 kilogrammon állt. A görbe beesésének egyik oka, hogy
a túlhalászat miatt a tonhalállomány jelentősen megcsappant, s emiatt Japán folyamatosan erős nemzetközi kritikákat kap.
A kékúszójút rekorddrágán megvásároló szusilánc-tulajdonos, Kimura Kijosi 2012 óta szinte sportot űz abból, hogy az év első halpiacán ő legyen az a kuncsaft, aki a legmélyebbre nyúl a zsebébe egy-egy példány megvásárlásakor. Nem először fizet ki csúcsösszeget, 2013-ban nagyjából 1,26 millió eurónyi összeget is megért neki egy 222 kilós tonhal, amely akkor világrekord ár volt. Kimura felfogása tulajdonképpen pofonegyszerű, még ha nem is olcsó mulatság: a két kézzel szórt pénz remek marketing az év elején elrajtoló szusipiacnak, hisz az évről évre kicsengetett hihetetlen összegekről a világsajtó rendre beszámol.
Az étteremtulajdonos vásárlást követő első nyilatkozatában ugyan szóvá tette, hogy „nem számítottam arra, hogy ennyi pénzt kell kiadnom”, de ha már így alakult, akkor nagyon szeretné, ha a lehető legtöbb fogyasztó kóstolhatná meg ezt a remek halat.
A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható