Közélet

Megszólalt az ecuadori elnök a Wikileaks alapítójának letartóztatásáról

Ecuador visszavonta Julian Assange diplomáciai menedékjogát – jelentette be csütörtökön a Twitteren Lenín Moreno ecuadori elnök.

Az ecuadori államfő azzal indokolta Julian Assange diplomáciai menedékjogának felfüggesztését, hogy a Wikileaks alapítója

többször megsértette a nemzetközi egyezményeket és a mindennapi élet szabályait.

Mint mondta,

bizonyítékok vannak arra nézve, hogy Assange a legutóbbi időkig kapcsolatban állt a Wikileaksszel, és beleavatkozott más országok belügyeibe, a legutóbbi, januári esetben vatikáni dokumentumokat szivárogtatott ki.

Moreno hozzátette: Ecuador szuverén döntéséről van szó, és Quito biztosítékot kapott Nagy-Britanniától arra, hogy nem adják ki Assange-t olyan országnak, ahol halálbüntetés fenyegetné.

Lenín Moreno
Fotó: AFP

A Wikileaks internetes kiszivárogtató portál alapítóját a Scotland Yard fogta el csütörtökön délelőtt.

Morenót elődje, Rafael Correa a latin-amerikai történelem legnagyobb árulásával vádolta meg Assange menedékjogának megvonása miatt.

Correa arról írt csütörtökön a Twitteren, hogy ezen döntéssel megalázták Ecuadort, és veszélybe sodorták Assange életét. Úgy vélekedett, hogy „ez olyan bűn, amelyet az emberiség soha nem fog elfelejteni”.

Az előző ecuadori államfő két éve Brüsszelben él, oda menekült ugyanis hazájából, ahol bíróság elé kellene állnia egy emberrablási ügy miatt.

Az ausztrál állampolgárságú Assange Ecuador londoni nagykövetségén kapott menedéket hét évvel ezelőtt, és azóta ott élt. 2017-ben megkapta az ecuadori állampolgárságot. A brit rendőrség elfogatóparancsot kapott vele szemben, de ezt nem tudták végrehajtani, mert ő nem mozdult ki a külképviseletről.

https://www.youtube.com/watch?v=8oqJiNzJQ_E

Moreno nemrég többször nyilvánosan bírálta Assange-t amiatt, hogy megsérti azokat a szabályokat, amelyeknek a betartására tavaly októberben kötelezték:

hogyan viselkedhet, milyen tevékenységet folytathat a nagykövetség területén. Quito egyebek között megtiltotta számára az internet használatát, mondván, a közösségi médiában megjelent kommentárjai veszélyeztetik Ecuador kapcsolatait más országokkal.

José Valencia ecuadori külügyminiszter hétfőn közölte: Ecuadornak jogában áll saját vizsgálatot folytatni a londoni nagykövetsége védelmét élvező Assange ellen, és tisztázni, köze volt-e ahhoz, hogy Moreno elnök és családtagjainak személyes beszélgetései és fényképei megjelentek a közösség médiában.

A Wikileaks nem sokkal korábban már közölte, hogy a kiszivárogtatás miatt Assange-t napokon vagy órákon belül eltávolíthatják a londoni nagykövetségről.

A portál úgy tudta akkor, hogy London és Quito meg is állapodott a letartóztatásáról, de az ecuadori külügyminisztérium ezt tagadta.

Assange azért menekült hét évvel ezelőtt Ecuador londoni nagykövetségére, mert attól tartott, hogy Nagy-Britannia kiadja őt Svédországnak, ahol szexuális erőszakkal vádolják,

a svéd hatóságok pedig kiadhatják az Egyesült Államoknak, ahol titkos amerikai diplomáciai iratok tömeges kiszivárogtatása miatt szintén bírósági eljárás indulhat ellene.

Ecuador kiszivárogtatás bűnözés Lenín Moreno Julian Assange scotland yard WikiLeaks
Kapcsolódó cikkek