Közélet

Régi kérése teljesült a védőnőknek

Jelentős béremeléssel jár az, hogy bekerültek az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá, immár bruttó 256 ezer forint egy felsőfokú végzettségű kezdő védőnő alapilletménye.

A védőnők régi kérése teljesült azzal, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói hatálya alá kerültek, az intézkedés jelentős béremelést hoz számukra – közölte a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke a köztévében pénteken. Csordás Ágnes Katalin kiemelte: az intézkedés nyomán immár bruttó 256 ezer forint egy felsőfokú végzettségű kezdő védőnő alapilletménye, egy előtt álló kollégájuk esetében pedig 400 ezer forint ez az összeg.

Emlékeztetett: a védőnők régi sérelme, hogy rájuk nem terjesztették ki a 2013-ban jóváhagyott bértáblát,

így jóval alacsonyabb volt a fizetésük, mint az ágazat többi dolgozójának.

Ugyanakkor a mostani intézkedés az alapellátásban dolgozó védőnők számára egy 2022-ig tartó béremelési folyamat kezdete, hiszen már ők is részesei az erről szóló megállapodásnak – mondta az egyesületi elnök.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A védőnők többéves bérrendezési programjában a mostani az első emelt összegű kifizetés – erről még csütörtökön beszélt az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön. Horváth Ildikó hangsúlyozta, hogy több mint százéves szolgálatról van szó: a védőnők fontos szerepet töltenek be a korai diagnosztikában éppúgy, mint a védőoltások beadásában; a család legintimebb pillanataiban vannak jelen, ott vannak a várandóság kezdetén és a születés utáni hazatérésnél is.

Folyamatosan nő a szakképzésből kikerülő orvosok száma, ma hatezerrel több orvos dolgozik, mint 2010-ben – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban az Emmi egészségügyért felelős államtitkára. Horváth Ildikó szerint a sürgősségi ellátásban korábban tapasztalt hiányosságokat kijavították.

 

védőnő egészségügy
Kapcsolódó cikkek