Közélet

Az orosz védelmi tárca szerint az amerikaiak olajcsempészeket védenek

A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Oroszország régóta hangoztatja, hogy jogellenes az amerikai katonai jelenlét Szíriában.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton élesen bírálta az Egyesült Államoknak azokat a terveit, hogy fenntartsa és fokozza katonai jelenlétét Szíria keleti részén, aminek célja Moszkva szerint nem más, mint az olajcsempészek védelmezése.

A SANA szíriai állami hírügynökség szombati jelentése szerint visszatért Irak területéről egy amerikai katonai konvoj az északkelet-szíriai el-Haszeke tartományba. A több tucat katonából és harcjárművekből álló katonai konvojt a SANA információi szerint helikopterek kísérik.

Az orosz védelmi tárca egy közleményben annak a meggyőződésének adott hangot: Washingtonnak sem a nemzetközi, sem az amerikai törvények értelmében sincs felhatalmazása, hogy növelje katonai jelenlétét Szíriában, és lépését nem a térséggel kapcsolatos tényleges biztonsági aggályok motiválják.

„Ennélfogva Washington jelenlegi intézkedései – a kelet-szíriai olajmezők elfoglalása és az, hogy fenntartsa a katonai ellenőrzést felettük – egyszerűen szólva nemzetközi állami banditizmus.”

Az orosz minisztérium nyilatkozata szerint Szíria keleti részén amerikai csapatok és biztonsági magáncégek olajcsempészeket védelmeznek, akik havonta több mint 30 millió dolláros (több mint 8,9 milliárd forintos) bevételre tesznek szert.

A Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogató Oroszország régóta hangoztatja, hogy jogellenes az amerikai katonai jelenlét Szíriában.

Moszkva tovább erősítette pozícióját Szíriában azt követően, hogy az Egyesült Államok kivonta csapatait az ország északkeleti részéből, és ezen a héten megállapodást hozott tető alá Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, aminek értelmében a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának ki kell vonulnia a török-szíriai határ utóbbi oldaláról 30 kilométeren belül. Ankara szerint ugyanis az YPG a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségese.

Fotó: AFP

Mark Esper amerikai védelmi miniszter pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Egyesült Államok megerősíti katonai jelenlétét Szíriában, annak érdekében, hogy megakadályozza az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainak hozzáférését a területen található olajmezőkhöz és az abból származó bevételekhez.

Az Egyesült Államok október elején vonta ki Szíria északi részéből a szíriai kurd erőket támogató katonáit, megnyitva ezzel az utat a török hadsereg október 9-én indított kurdok elleni offenzívája előtt. Ankara október 9-én azzal a deklarált céllal indította meg hadműveletét, hogy az ott állomásozó amerikai alakulatok kivonását követően „biztonsági övezetet” alakítson ki a török-szíriai határ mentén, és kiűzze onnan a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fegyvereseit. Az SDF fő erejét az YPG képezi.

Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek egy 120 órás tűzszünetről, amelynek értelmében a kurd milíciáknak ki kellett vonulnia a térségből. A tűzszünet keddi lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Erdogan Szocsiban újabb, 150 órás tűzszünetet hirdetett, megerősítve ugyanakkor, hogy a kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból – beleértve Tell-Rifaat és Manbídzs városát is.

katonai jelenlét Oroszország Sziria Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek