Közélet

Csődközelben az ENSZ

Az ENSZ 193 tagja közül 64 nem fizette be az éves hozzájárulást, köztük a világszervezet legnagyobb befizetője, az Egyesült Államok sem.

Veszélybe került az ENSZ alkalmazottjainak jövő havi fizetése a tagállamok tartozásai miatt – figyelmeztetett António Guterres ENSZ-főtitkár New Yorkban, helyi idő szerint kedden.

Guterres az ENSZ Közgyűlésének költségvetési bizottsága előtt azt mondta: ha nem dolgozott volna január óta azon, hogy csökkentse a kiadásokat, a világszervezet már a közgyűlés szeptemberi csúcsszintű ülésszakának költségeit sem tudta volna előteremteni.

„Ebben a hónapban elérjük az évtized legnagyobb deficitjét” – hívta fel a figyelmet.

Lehet, hogy novemberben arra sem lesz elég pénzünk, hogy kifizessük az alkalmazottainkat

– tette hozzá. „Munkánk és reformjaink veszélyben vannak.”

Fotó: Pixabay

Az ENSZ 193 tagja közül 64 nem fizette be az éves hozzájárulást, köztük a világszervezet legnagyobb befizetője, az Egyesült Államok sem.

Az ENSZ 2019-es költségvetése körülbelül 3,3 milliárd dollár (1000 milliárd forint), amelynek 22 százalékát az Egyesült Államok adja. Az ENSZ szerint Washingtonnak idén 674 millió dollárt (több mint 204 milliárd forintot) kellene befizetnie, továbbá 381 millió dolláros (115,4 milliárd forintos) elmaradása van a korábbi költségvetésekből. Az Egyesült Államok általában októberben szokta befizetni tartozásait.

Idén mások mellett még Brazília, Irán, Izrael, Mexikó, Dél-Korea, Szaúd-Arábia és Uruguay sem fizetett hozzájárulást az ENSZ-nek.

Donald Trump amerikai elnök korábban jelezte: szerinte tisztességtelenül nagy teher nyomja Washington vállát az ENSZ-ben, és a világszervezet reformját követelte.

Guterres több lépést tett az ENSZ hatékonyságának növeléséért és a működési költségek csökkentéséért. A főtitkár a fizetésképtelenség fenyegető árnyékában már szeptemberben úgy döntött, hogy rendkívüli intézkedéseket léptet életbe. Ezek értelmében nem lehet betölteni a megürült állásokat, kizárólag a legfontosabb utazásokat engedélyezik, és több találkozót töröltek vagy elhalasztottak. A döntések a többi között az ENSZ New York-i, genfi és bécsi székhelyét is érintették.

António Guterres ENSZ
Kapcsolódó cikkek