Közélet

Csütörtökön indul a Pénzsztár vetélkedő

Az iskolák 20 százalékában kaphatják meg a gyerekek a hasznos pénzügyi tudást, amit itt játékos módon sajátíthatnak el.

Október 10-én és 17-én rendezzük meg az internetes előfordulókat a Pénzsztár gazdasági vetélkedőhöz versenysorozatot, a jelentkezési határidő 7-én zárult le – mondta Kerekes György István, a Pénzsztár veresenyközpont ügyvezető igazgatója. Már 2013 óta szervezzük meg a versenyt, összesen 33 helyen vagyunk jelen az országban és a határon túli magyarok is egyre nagyobb arányban jelentkeznek a vetélkedőre. Az első versenyünk győztesei már a Budapesti Corvinus Egyetem mesterszakát is elvégezték és nagyvállalatoknál helyezkedtek el, ők továbbra is segítik a Pénzsztár munkáját.

Már négy éve rendeztük meg a Pénzsztár versenyt, idén 4 ezer diák vett részt rajta – mondta Puskás András, a Budapest Bank vezérigazgató helyettese. A győztes csapat minden tagja 100 ezer forintot kap a hitelintézettől, valamint mindannyian egy-egy okostelefonnal gazdagodhattak a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Országos Szövetéségnek jóvoltából. Puskás András hozzáfűzte: a nyerteseket szeretnénk becsatornázni bankunk gyakornoki programjába.

Fotó: Shutterstock

A magyarok versenykultúrájának növelése is a feladatunk, egyik kiemelt csoportunk a középiskolások és egyetemisták szemléletének formálása – árulta el Kollár Kinga, a Gazdasági Versenyhivatal sajtószóvivője. Kimutatható, hogy a diplomások sokkal inkább a magánszférától várják a verseny megteremtését, mint az alacsonyabb végzettségűek. Fontos az edukáció, ugyanis a magasabb végzettségűek gyakrabban elolvassák a szerződések apróbetűs részleteit is. A középiskolások mintegy 20 százaléka tanul gazdasági ismereteket.

Minél több, való életben is előforduló szituációt modellezünk a verseny során – mondta Lovas György, a Pénzsztár játékmestere. A versenyzők csapatban dolgoznak, erre a magyar oktatási rendszerben ritkán van lehetőségük. Aki ebben a játékban részt vesz, az olyan alapokat kaphat, amivel az életben is találkozhat, a feladatok között például olyan is szerepel, ami egy adóbevallásban kell megkeresni a hibát vagy egy biztosítási szerződés buktatóit kell megkeresni. Lényeges, hogy a gazdasági nehézségekkel küzdő városokból jelentkező diákok később akár az adott település gazdasági vérkeringésébe bekapcsolódva serkenthetik azt.

vetélkedő PénzSztár
Kapcsolódó cikkek