Közélet

Eddig több mint 70 ezer magyar jelezte, hogy a Brexit után is maradna

Jövő év végéig kell meghosszabbítani tartózkodási engedélyüket a kint élő uniós állampolgároknak, így a magyaroknak is – erősítette meg a Külgazdasági és Külügyminiszter a VG.hu-nak.

Becslések szerint 150 ezerre tehető az Egyesült Királyságban élő magyarok száma – közölte a Külgazdasági és Külügyminiszter a VG.hu megkeresésére. A Brexit miatt jövő év végéig kell meghosszabbítani tartózkodási engedélyüket a kint élő uniós állampolgároknak, így a magyaroknak is.

A brit belügyminisztérium adatai szerint ennek a kötelezettségnek eddig több, mint 70 ezer magyar tett eleget.

Csütörtökön írtunk arról, hogy a 2020. december 30-ig van idejük az Egyesült Királyságban élő uniós polgároknak arra, hogy meghosszabbítsák tartózkodási engedélyüket. Erre az unióból való brit kilépés miatt van szükség. Aki ennek nem tesz eleget, arra kitoloncolás vár. A Külügyminisztérium segítségével összeszedtük, a kint élő magyar állampolgárok kötelezettségeit, lehetőségeit.

Becsült számok

Nincsenek pontos adatok arról, hány magyar él az Egyesült Királyságban – mondta a Külügyminisztérium. A minisztérium arról tájékoztatott, hogy csak becsülni lehet kint élő honfitársaink számát, mivel a britek nem rendelkeznek sem népességnyilvántartással, sem kötelező regisztrációs vagy személyazonosító rendszerrel, sem pedig átfogó be- és kiléptetési adatbázissal. Ennek következtében az Egyesült Királyságban élő magyarok többen lehetnek, mint azt a hivatalos brit adatok mutatják.

A londoni magyar nagykövetség a különféle brit adatok és a saját konzuli ügyfélforgalom alapján nagyjából 150 ezer magyarral számol,

ami ugyancsak becsült adat, tekintve, hogy a nagykövetségen nincs bejelentkezési kötelezettségük a magyar állampolgároknak.

Nem tudni, hány magyar jön haza

A Külügyminisztérium szerint a Brexitből fakadó bizonytalanság miatt sokan az Egyesült Királyságból való távozás mellett döntenek. A minisztérium szerint nem lehet megmondani, hány magyar dönt úgy, hogy a Brexit miatt hazajön Magyarországra, vagy más országba távozik.

Közölték, hogy

a jelenleg zajló brit regisztrációs eljárásban (letelepedett jogállás) 2019. szeptember 30-ig 53.600 magyar állampolgár nyújtott be kérelmet. A portfolio.hu a brit belügyminisztérium adataira hivatkozva azt írja, hogy októberben rekordmennyiségű, 17 900 magyar állampolgár tett eleget regisztrációs kötelezettségének.

Vagyis eddig 71 500-án jelezték maradási szándékukat.

A Külügyminisztérium rámutatott, hogy a kérelem benyújtása önmagában még nem jelenti azt, hogy az illető végleg le kíván telepedni és az Egyesült Királyságban maradni, „csupán él a szerzett jogával”.

A minisztérium kiemeli, az unióból való kilépésig a hatályos EU-s előírások vonatkoznak a brit tartózkodási szabályokra. A jelenlegi állás szerint 2020. január 31-ig lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból.

Fotó: AFP

Amennyiben rendezett, vagyis megállapodással záruló kilépés lesz, 2020 végéig egy átmeneti időszak lép életbe – ez idő alatt szintén az uniós szabályok maradnak érvényben.

Rendezetlen kilépés esetén viszont megszűnik a szabad mozgás uniós joga.

A jelenlegi tartózkodási keretek addig maradnak, amíg a londoni parlament nem dönt a visszavonásukról. Az új brit bevándorlási és tartózkodási szabályokról a december 12-i előrehozott választásokat követően összeülő új parlament dönthet, jogalkotás útján – írja a külügy.

Regisztráció nélkül nincs tartózkodási engedély

A regisztráció után megkapott úgynevezett letelepedett (vagy előzetes letelepedett) jogállás biztosítja a tartózkodás (valamint a munkavállalás, juttatások) jogalapját a Brexitet (illetve az átmeneti időszak lejártát) követően.

Ennek hiányában azonban a jogszerű tartózkodás alapja megszűnik.

A Külügyminisztérium kiemeli, hogy a magyar külképviseletek részletes tájékoztatást nyújtanak a magyar állampolgároknak a többi között a nagykövetségi honlapokon, illetve a több helyszínen szervezett lakossági fórumokon.

A regisztrációs kérelmet csak az egyes állampolgárok maguk tudják beadni.

A regisztrációt, beleértve a különféle kérdéseket és panaszokat, jogorvoslatot, a brit belügyi tárca kezeli.

Konzuli segítség kiutasítás esetén

A külügy megjegyezte, hogy a kiutasításról a brit szervek nem tájékoztatják az uniós országok nagykövetségeit. Ilyen esetben a szokásos konzuli segítséget nyújtják a magyar külképviseletek, a konzuli védelemért folyamodó magyar állampolgárok között pedig nem történik különbségtétel.

Azt is közölték, hogy

regisztrációs eljárás során magyar állampolgárt érő esetleges jogsérelem esetén a Külügyminisztérium miniszteri biztosa közvetlenül felveszi a kapcsolatot az illetékes brit szervekkel.

regisztráció Brexit tartózkodási engedély
Kapcsolódó cikkek