Közélet

Előremenekülnek a gyémántcégek

Csőd szélén állnak a gyémántipar közvetítői, sokan a működési költségüket is alig tudják kitermelni.

Óriási összegért, 15 millió dollárért értékesített egy húszkarátos gyémántot a Petra Diamonds pénteken. A vállalat árfolyama bő 7 százalékot ralizott a hírre:

a befektetők örültek, mert a bevétel egy időre kihúzza a céget az adósságokból. Az eset rávilágít: a gyémántipar közvetítői a csőd szélén állnak, a többség a működési költséget is alig tudja kitermelni.

A piac egyensúlyáért hagyományosan a visszatartott kínálat felel: a drágakő nem ritkaság, csak keveset engednek a piacra. Az elmúlt években viszont sok csiszolt gyémánt került ki, a verseny lenyomta a fogyasztói árakat. A PolishedPrices gyűjtőoldal adatai szerint az átlagos nagykereskedelmi ár tízéves mélyponton van.

Fotó: AFP

Az iparág középpontjában lévő, a bányászat 80 százalékáért felelős De Beers sokáig nem vett tudomást a közvetítők pénzügyi nehézségeiről, és nem engedett a nyers gyémántok árából. A cég eladásai azonban erre az évre tarthatatlanul bezuhantak: eddig ez a november a legrosszabb hónap az elmúlt három évben. A cég végül, a múlt héten 5 százalékot csökkentett az összes nyers gyémánttípus árából. Piaci szereplők a Bloombergnek úgy nyilatkoztak:

a De Beers ügyfélköre bő másfél éve küzd fizetési nehézségekkel, az enyhe árengedmény nem hoz érdemi könnyebbséget. A problémát tetézi, hogy több befektetési bank elhagyta a piacot, és elvágta az ágazati szereplőket a finanszírozástól.

Érdekesség, hogy eközben a végfelhasználói kereslet minimum stagnál, egyes piacokon nő is. A globális eladások csaknem fele az amerikai piacokon zajlik: 2018-ban éves bázison 4,5 százalékkal nőtt a kövek forgalma, az amerikaiak 36 milliárd dollár értékben vettek gyémántot. Sőt a luxusipar cégeit nem is érinti az iparági válság.

 

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

gyémántipar luxusipar
Kapcsolódó cikkek