Közélet

Ítéletet hoztak Quaestor-ügyben

Megszületett az első olyan ítélet a Quaestor-ügyben, amely kimondta Tarsoly Csaba cégvezetői felelősségét a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. (QPT) vagyonvesztésével kapcsolatban – olvasható a felszámoló, a Kvantál Kft. közleményében.

Az indoklás szerint Tarsoly Csaba nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el ügyvezetési feladatait, a követelések kielégítését legalább 11,2 milliárd forinttal meghiúsította, ezért a Fővárosi Törvényszék kötelezte ezen összeg megfizetésére.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

A pert a QPT felszámolója, a Kvantál Kft. indította, mely a hitelezők érdekeit képviselve arra törekszik, hogy a peres eljárások során a károk a lehető legnagyobb mértékben megtérüljenek.

A bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében kimondta, hogy Tarsoly Csaba a QPT fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetének bekövetkeztét, de legalább 2012. január 1-jét követően ügyvezetési feladatait nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el, és ezáltal követeléseik kielégítését legalább 11,217 milliárd forinttal meghiúsította, tekintettel arra, hogy a QPT vagyona ezzel az összeggel csökkent.

Az ítélet abból a szempontból különösen fontos, hogy ez az első, mely kimondta Tarsoly Csaba jogi felelősségét a Quaestor-ügyben, és vagyoni kártérítésre kötelezte – olvasható a közleményben.

Tarsoly Csaba bíróság Quaestor ítélet
Kapcsolódó cikkek