Közélet

A hagyományok fogják a fakanalat karácsony este

A VG.hu-nak nyilatkozó gasztroblogger véleménye szerint a magyarok a tradicionális ételeket részesítik előnyben az ünnep idején.

Szinte mindenki számára ismerősek lehetnek a klasszikus karácsonyi ételek: halászlé, rántott hús, húsleves, mákos guba és a bejgli. Földi Rita szerint ez nem véletlen, hiszen a magyarok általában a hagyományos menü mellett teszik le voksukat karácsonykor. A Life & Trend életmód- és gasztroblog szerzője a VG.hu megkeresésére megosztotta, hogy az ünnepekre a jól ismert fogásokat készítjük el.

Nem szeretünk kísérletezni, főleg karácsonykor nem, így mindig a jól ismert recepteknél ütjük fel a szakácskönyvet

– mondta a gasztroblogger, aki hozzátette: tapasztalatai szerint is karácsonykor ugrik meg a halfogyasztás, Földi Rita megfigyelései szerint a ponty a kedvence a magyaroknak, de a harcsa is felfért a képzeletbeli dobogóra.

A magyarok év végi halfogyasztási szokásairól itt és itt írtunk korábban.

A desszertek terén sincs meglepetés:

  • a mákos,
  • illetve diós bejgli,
  • valamint a mákos guba
  • az ünnepi menü záróakkordja Magyarországon.

    Fotó: Artur Widak/NurPhoto/AFP

    Ha valaki újdonságra vágyna

    Bár, ahogy korábban a gasztroblogger jelezte, a magyarok nem gyakran újítanak be recepteket, főképp karácsony tájékán, de néhány újítást is nyugodtan ki lehet próbálni.

    Levesnek egy szederkrém levest ajánlanék, hisz ez több szempontból is előnyös. A vegetáriánusok is szívesen fogyasztják, valamint egészséges is. Emellett egy kis tejszínhabbal és pirított mandulával igazán ünnepivé lehet varázsolni az ételünket

    – osztotta meg ötletét Földi Rita, aki a főételre is gondolt. Meglátása szerint az aszalt szilvás pulyka édesburgonyapürével nem klasszikus ünnepi menü, de nyugodt szível ajánlja elkészítésre. Érdekesség, hogy a Magyar Pulykaszövetség jelzése szerint

    a decemberi időszakban a pulykafogyasztás több mint tíz százalékkal nő meg, köszönhető ez a karácsonynak.

    Fotó: AFP

    Nem az újdonság, az egészséges a drága

    A VG.hu kérdésére Földi Rita elmondta, hogy nem feltétlenül az a drága, ha „újhullámos” menüket tálalunk a családnak, hanem az, ha egészségesebb ételeket teszünk be a kosarunkba.

    Természetesen, ha ponty helyett lazacot veszünk, az drágább, akárcsak ha a krumplit édesburgonyára cseréljük

    – húzta alá a blogger, ahogy a nyírfacukor ára is magasabb, mint a sima fehér cukoré, ez szintén igaz a teljes kiőrlésű kenyérre vagy a kókuszolajra. Azonban látni kell: a fentebb felsoroltak használata nem követel meg magának klasszikustól eltérő recepteket, így nem a menü kreativitása, hanem

    az alapanyagok minősége határozza meg, hogy mennyire kell mélyre nyúlnunk a pénztárcánkba.

    gasztroblogger karácsonyi menü ünnep Földi Rita bejgli blogger karácsonyi étel hal karácsony ponty
    Kapcsolódó cikkek