A VG.hu-nak nyilatkozó gasztroblogger véleménye szerint a magyarok a tradicionális ételeket részesítik előnyben az ünnep idején.
Kiss Adorján
2019.12.25, 15:28
Megosztom a cikket
Szinte mindenki számára ismerősek lehetnek a klasszikus karácsonyi ételek: halászlé, rántott hús, húsleves, mákos guba és a bejgli. Földi Rita szerint ez nem véletlen, hiszen a magyarok általában a hagyományos menü mellett teszik le voksukat karácsonykor. A Life & Trend életmód- és gasztroblog szerzője a VG.hu megkeresésére megosztotta, hogy az ünnepekre a jól ismert fogásokat készítjük el.
Nem szeretünk kísérletezni, főleg karácsonykor nem, így mindig a jól ismert recepteknél ütjük fel a szakácskönyvet
– mondta a gasztroblogger, aki hozzátette: tapasztalatai szerint is karácsonykor ugrik meg a halfogyasztás, Földi Rita megfigyelései szerint a ponty a kedvence a magyaroknak, de a harcsa is felfért a képzeletbeli dobogóra.
A magyarok év végi halfogyasztási szokásairól itt és itt írtunk korábban.
A desszertek terén sincs meglepetés:
a mákos,
illetve diós bejgli,
valamint a mákos guba
az ünnepi menü záróakkordja Magyarországon.
Fotó: Artur Widak/NurPhoto/AFP
Ha valaki újdonságra vágyna
Bár, ahogy korábban a gasztroblogger jelezte, a magyarok nem gyakran újítanak be recepteket, főképp karácsony tájékán, de néhány újítást is nyugodtan ki lehet próbálni.
Levesnek egy szederkrém levest ajánlanék, hisz ez több szempontból is előnyös. A vegetáriánusok is szívesen fogyasztják, valamint egészséges is. Emellett egy kis tejszínhabbal és pirított mandulával igazán ünnepivé lehet varázsolni az ételünket
– osztotta meg ötletét Földi Rita, aki a főételre is gondolt. Meglátása szerint az aszalt szilvás pulyka édesburgonyapürével nem klasszikus ünnepi menü, de nyugodt szível ajánlja elkészítésre. Érdekesség, hogy a Magyar Pulykaszövetség jelzése szerint
a decemberi időszakban a pulykafogyasztás több mint tíz százalékkal nő meg, köszönhető ez a karácsonynak.
Fotó: AFP
Nem az újdonság, az egészséges a drága
A VG.hu kérdésére Földi Rita elmondta, hogy nem feltétlenül az a drága, ha „újhullámos” menüket tálalunk a családnak, hanem az, ha egészségesebb ételeket teszünk be a kosarunkba.
Természetesen, ha ponty helyett lazacot veszünk, az drágább, akárcsak ha a krumplit édesburgonyára cseréljük
– húzta alá a blogger, ahogy a nyírfacukor ára is magasabb, mint a sima fehér cukoré, ez szintén igaz a teljes kiőrlésű kenyérre vagy a kókuszolajra. Azonban látni kell: a fentebb felsoroltak használata nem követel meg magának klasszikustól eltérő recepteket, így nem a menü kreativitása, hanem
az alapanyagok minősége határozza meg, hogy mennyire kell mélyre nyúlnunk a pénztárcánkba.
Ne maradjon le a Világgazdaság híreiről, olvassa őket mindennap!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.