Közélet

Belátható időn belül ismét mehet magyar kutató a világűrbe

Újabb három évre megköti a szerződést az Európai Űrügynökség (ESA) a magyarországi Technológia Transzfer Irodával.

Újabb három évre megköti a szerződést az Európai Űrügynökség (ESA) a magyarországi Technológia Transzfer Irodával, amely azzal foglalkozik, hogy az űrkutatók által kifejlesztett technológiát visszahozza a Földre, és segítse a hasznosulását. Az első három évben a hazai iroda hat projektet támogatott, 32 500 eurót adott a demonstrációs projektgazdáknak, de a következő időszakban a támogatást 35 ezer euróra növeli. A projektgazdák bármire költhetik a támogatást, ha az segíti a termék mielőbbi piacra kerülését – mondta Tandi Zsuzsanna, a magyarországi iroda vezetője.

A transzferiroda mellett a magyar vállalkozásokat az ESA magyarországi üzleti inkubátorháza is segíti, amelynek az a célja, hogy az űrben használt technológiákat és kutatási eredményeket a vállalkozások számára elérhetővé tegye, és azok új szolgáltatásokat és termékeket fejleszthessenek velük. Az inkubátorház öt évre kapta a felkérést, másfél éve működik, és négy startupot gondoz.

A bekerülő startupok ötvenezer eurós vissza nem térítendő támogatást kapnak, és annyi a feladatuk, hogy végrehajtsák a vállalásaikat.

Fotó: Shutterstock

Az inkubátorház nem szerez tulajdonrészt sem a startupban, sem a kifejlesztett technológiában. Nem könnyű azonban bejutni az inkubátorházba, a projektek 90 százaléka fennakad a szűrőn – emelte ki Tandi Zsuzsanna.

A tavaly márciusi kormányhatározat megduplázta a szektorra fordított költségvetést (2,3 milliárd forint), ennek következtében az Európai Űrügynökségben a magyar kutatók számára elérhetővé váltak azok a programok, amelyekre már régóta pályáztak – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.

Megnyílt Magyarország számára a telekommunikációs, az űridőjárás mérésére irányuló, a Föld-megfigyelési, valamint a Földet fenyegető természetes és mesterséges objektumokkal foglalkozó programcsomag.

A miniszteri biztos kiemelte: új fázisba lépett a magyar–orosz együttműködés, és lehetőség nyílik arra, hogy saját nemzeti kutató űrhajóst küldjön Magyarország a világűrbe. A csütörtöki évindító rendezvényen részt vevő Farkas Bertalan reményét fejezte ki, hogy hamarosan lesz utódja, és még sok magyar kutató válhat űrhajóssá.

űrkutatás Technológia Transzfer Iroda Európai Űrügynökség
Kapcsolódó cikkek