Közélet

Koronavírus: a szerdai fejlemények

Folyamatosan frissülő cikkünkben mindent megtalál egy helyen, amit a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről tudni kell.

Kedd estére 132-re emelkedett Kínában a tüdőgyulladást okozó koronavírus miatt elhunytak száma, azaz

egy nap alatt további 25 beteg halt meg

– adta hírül a kínai egészségügyi hatóság.

Fotó: AFP

A bizonyítottan a kórokozó által fertőzöttek száma 1459-cel 5974-re emelkedett, a gyanús eseteké megközelíti a 10 ezret.

Malajziában – az ország egészségügyi minisztériumának közlése szerint – négyről hétre nőtt a fertőzöttek száma, mindannyian kínai állampolgárok.

Szakpszichológus: túl sok a félelemkeltő, negatív tartalmú információ

Túl sok a félelemkeltő, negatív tartalmú információ a kelet-kínai Vuhanban felbukkant koronavírusról, főképp ahhoz képest, hogy Magyarország nem érintett az ügyben – értékelt Földi Rita klinikai szakpszichológus az M1-en.

Úgy fogalmazott, nagy a „túlingerlés”, mindenhol a koronavírussal kapcsolatos hírek jönnek szembe az emberekkel.

Hozzátette, érzelmileg hatnak a kattintásvadász címek, mivel a címekhez tartozó cikkeket sokszor nem olvassák végig, pedig e kettő tartalma gyakran nem is egyezik.

Ez már nem figyelemkeltés, hanem félelemkeltés – mondta a pszichológus, aki szerint fontos lenne megfelelően válogatni az írások között, kiszűrni a szükséges és szükségtelen információkat, de ez a globális információáramlás korában egyre nehezebb.

WHO: a kormányoknak kell dönteniük állampolgáraik evakuálásáról

A kormányok hatáskörébe tartozik, hogy döntsenek a Vuhanban tartózkodó állampolgáraik evakuálásáról – szögezte le az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán.

A WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a héten magas rangú kínai tisztségviselőkkel tárgyalt Pekingben az új koronavírus elleni lehetséges válaszlépésekről.

Ezek között a külföldiek evakuálásának biztonságos alternatívái is szerepeltek – árulta el Tarik Jasarevic, a szervezet szóvivője.

A WHO álláspontja az, hogy az egyes országok feladata eldönteni, kimenekítik-e állampolgáraikat Vuhanból

– hangsúlyozta Jasarevic.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. Lappangási ideje 2-10 nap lehet. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacról indult tavaly decemberben.

Kínában mostanra 132-re emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma. A bizonyíthatóan e kórokozóval fertőzöttek száma csaknem hatezer. Legalább 47 megerősített esetet jelentettek 16 országból, köztük Thaiföldről, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Haláleset még nem történt Kínán kívül.

Emmi: nincs koronavírusra utaló jel a kínai pilótánál

Nincs koronavírus-fertőzésre utaló jel a kínai pilótánál – írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

A minisztérium egyúttal felszólította az ellenzéki pártokat, hogy „ne használják fel pártpolitikai céljaikra a Kínában zajló koronavírus-járványt, és fejezzék be a hangulatkeltést”.

Az Emmi közleménye szerint már láztalan és panaszmentes az a kínai pilóta, akit kedd este a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérről szállítottak a László Kórházba, ahol a szigorú protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették őt.

Azt írták: bár már az első vizsgálat is arra utalt, hogy a jó általános állapotban lévő kínai férfi nem az új koronavírustól betegedett meg, ettől függetlenül megfigyelésre és további vizsgálatok elvégzésére felvették őt a László Kórházba. Szerda reggelre már láztalan és panaszmentes lett.

A sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a beteg nem volt eszméletlen a repülőtéren, lázas volt ugyan, de mindvégig járóképes maradt

– hangsúlyozták.

Az Emmi szerint ez az eset is igazolja, hogy jól működik a magyar járványügyi rendszer. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kijelölt intézményben azonnal izolálták a beteget, és megkezdték a vizsgálatát. A mintát szerdán már az NNK laborjában vizsgálták, várhatóan délután lesz meg az eredmény, amiről azonnal tájékoztatást adnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ folyamatosan figyelemmel kíséri a koronavírus-járványt, a nemzetközi jelentéseket és ajánlásokat, és szükség esetén megteszi a további intézkedéseket – írta közleményében az Emmi.

Egy évbe telhet a védőoltás kifejlesztése

Egy évet prognosztizálnak a kelet-kínai Vuhanban felbukkant koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésére a szavahihető szakemberek – mondta Prinz Gyula, a Semmelweis Egyetem infektológusa szerdán az M1-en.

A védőoltás kifejlesztése időt vesz igénybe, de a már megfertőződött betegek gyógyítására rendkívül ígéretes antivirális szerek vannak jelenleg is

– fűzte hozzá.

A keddi WHO-sajtótájékoztatón is elhangzott, hogy a szakértők már a klinikai vizsgálatokhoz alkalmas protokollok kidolgozásával foglalkoznak – tudatta az infektológus.

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese azt mondta, nagy előrelépésnek számít, hogy

a koronavírus diagnosztizálását már Magyarországon is tudják biztosítani.

Hangsúlyozta, hogy nem kell megijedni a vírus miatt, de meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket: amíg nem áll rendelkezésre oltóanyag, addig a higiénés szabályok betartása a legfontosabb.

Ezek a városok a legveszélyeztetettebbek

Az új koronavírus lehetséges globális terjedését vázolták fel brit kutatók, akik azonosították azokat az országokat és városokat, amelyek esetében a legnagyobb a kockázata a 2019-nCoV vírus terjedésének.

A Southamptoni Egyetem szakembereinek modellezése szerint

a thaiföldi főváros, Bangkok esetében a legnagyobb a vírus globális terjedésének a kockázata az új koronavírus-járvány által leginkább sújtott kínai városokból légi úton érkező utasok nagy száma miatt.

A kockázati lista második helyén Hongkong, a harmadikon Tajvan fővárosa, Tajpej áll, amelyet Szöul, Tokió és Szingapúr követ. Sydney a 12., New York a 16., London a 19., Párizs pedig a 27. helyen van.

A legnagyobb kockázatnak kitett országok: Thaiföld és Japán, az Egyesült Államok a listán a 6., Ausztrália a 10., Németország a 15., Nagy-Britannia a 17. helyen áll.

Kínában a legkockázatosabb városok Peking, Kanton, Sanghaj és Csonking, a legkockázatosabb tartományok Kuangtung, Csöcsiang, Szecsuán és Henan.

A globális térkép megtalálható EZEN a honlapon.

A Lufthansa-csoport leállítja kínai járatait

Leállítja kínai járatait Európa legnagyobb légitársasága, a német Lufthansa-csoport – az új típusú koronavírus okozta járvány terjedése miatt hozott döntést szerdán jelentették be.

Ugyancsak szerdán német hírportálok azt írták, hogy szombaton menekítik ki a járvány gócpontjában, a kínai Vuhanban rekedt német állampolgárokat, a műveletet a légierő (Luftwaffe) közreműködésével hajtják végre.

Németországban eddig négy megbetegedést erősítettek meg. A fertőzöttek egy bajorországi autóipari beszállító cég, a Webasto munkatársai. A vírust egy kínai kolléganőjük terjesztette el, aki január 19-től 22-ig részt vett egy vállalati szemináriumon a cég székhelyén, a München melletti Stockdorfban.

Felfüggesztett utasközlekedés, karantén

Kazahsztán felfüggeszt mindenfajta, légi, közúti és vasúti utasközlekedést Kínával, és nem ad ki vízumot kínai állampolgároknak, megelőzendő a koronavírus terjedését az országban – jelentette be szerdán a válságmegelőzéssel foglalkozó tárcaközi bizottság.

A testület döntése értelmében

szerdától szüneteltetik a busz-, péntektől a vasúti, vasárnaptól pedig a légi közlekedést a két ország között.

A testület közölte, hogy éjjel-nappal figyeli az egészségügyi helyzet alakulását, és jelen pillanatban nem tud arról, hogy megjelent volna a kór az országban.

Zsandarbek Beksin tiszti főorvos azt mondta, hogy 35 embert különítettek el kórházban, és közülük 27-nél állapítottak meg vírusos légúti fertőzést vagy influenzát, illetve többfajta fertőzést, további nyolc beteg mintáit pedig vizsgálatokra elküldték a Kínából eredő koronavírus beazonosítására képes járványügyi intézetbe. Beksin szerint

január 6-a óta több mint 12 ezer ember érkezett az országba Kínából, és 51 százalékukkal kapcsolatba tudtak lépni az egészségügyi hatóságok, érdeklődtek náluk, hogy vannak-e egészségügyi panaszaik.

A megelőző intézkedések részeként a kazah hatóságok elálltak a vízilabda Ázsia-bajnokság február 12-16-i mérkőzéseinek megrendezésétől, illetve elutasították azt a kínai kérést, hogy a február 4-8. között tartandó tenisz Fed-kupa mérkőzéseit átvigyék a kínai Tungkuan városából a kazah fővárosba, Nur-Szultanba.

A brit kormány bejelentette szerdán, hogy

egy katonai támaszponton két hétre karanténba zárnak minden brit állampolgárt, akit evakuálnak a kínai Vuhanból, ahol felütötte a fejét a koronavírus.

Ez idő alatt orvosi megfigyelés alatt tartják őket. A brit hatóságok eddig csupán azt kérték a kínai városból érkezőktől, hogy 14 napig ne hagyják el otthonaikat.

Közben

a British Airways légitársaság is bejelentette, hogy felfüggeszt minden légi járatot Kínával.

Becslések szerint mintegy kétszáz brit állampolgár él Vuhan városában. Az Egyesült Királyságban mind ezidáig nem erősítették meg a koronavírus jelenlétét.

Közben a georgiai légiforgalmi hatóság is bejelentette szerdán, hogy elővigyázatosságból március végéig felfüggeszti a légi közlekedést Kínával. A tbiliszi repülőtér és Urumcsi városa között eddig hetente három járat közlekedett.

A kínai turisták kitiltását szorgalmazzák

Több százezren írtak már alá Dél-Koreában és Malajziában olyan petíciót, amelynek a támogatói azt követelik, hogy átmenetileg ne engedjék be országaikba a kínai turistákat az új típusú koronavírus okozta járvány miatt.

Dél-Koreában szerdáig 578 ezren írták alá a kezdeményezést. A petíció elindítója azzal érvel, hogy a koronavírus Kínából kezdett el terjedni, és még a Peking közeli szövetségesének számító Észak-Korea sem enged be jelenleg kínaiakat a területére. Több aláíró a megjegyzés rovatban utalt rá, hogy aggodalommal tölti el őket, amikor munkájuk során – az idegenforgalomban például – kínaiakkal kell érintkezniük.

Malajziában több mint 400 ezren írtak már alá egy hasonló kezdeményezést.

A petíció számos támogatója azzal vádolta meg a kínaiakat, hogy „nem higiénikus” életmódjuk idézte elő a járványt.

Dél-Koreában és Malajziában is eddig négy-négy fertőzöttről tudnak. Dél-Korea csütörtökön és pénteken nagyjából 700 állampolgárát készül hazaszállítani a közép-kínai Vuhan városából, ahol a betegség először megjelent.

Karantén alá helyezték a kínai női labdarúgó-válogatottat Ausztráliában

Kína női labdarúgó-válogatottjának tagjait szerdán az ausztráliai Brisbane város egyik szállodájában vették vesztegzár alá az új típusú koronavírus okozta járvány miatt.

Az intézkedésről elővigyázatosságból határoztak, a csapat egyetlen tagján sem mutatkoztak a megbetegedés tünetei.

A kínai válogatott olimpiai selejtező meccsre érkezett Ausztráliába.

Jeannette Young, Queensland állam egészségügyi hatóságának vezetője elmondta: a kínai játékosok, illetve a kínai konzulátus munkatársai is készségesen együttműködnek az ausztrál hatóságokkal.

Árat emelt, nem kellett volna

Megbüntettek egy boltot szerdán Pekingben azért, mert túl drágán árult szájmaszkokat, kihasználva a koronavírus miatti keresletnövekedést. A kínai főváros piacellenőrző hatóságának közlése szerint

az üzlet hatszor drágábban árulta a maszkokat, mint amennyiért azok neten rendelve kaphatók. A boltnak 3 millió jüan – 133 ezer forint

– bírságot kell fizetnie.

A kiskereskedelmet felügyelő pekingi hatóság nemcsak a tisztességtelen drágítást próbálja kiszűrni, hanem a spekulatív célú készletfelhalmozásért is büntet.

A British Airways inkább nem kockáztat

A British Airways felfüggesztette a Kínába induló és onnan érkező légijáratait- áll a BBC anyagában. Az angol légitársaság a koronavírus fertőzésveszélye miatt leállította az összes Kínába induló és onnan érkező járatát az Egyesült Királyság külügyminisztériumának tanácsára.

Az Ural Airlines orosz légitársaság bejelentette, hogy felfüggeszti Münchenbe, Párizsba és Rómába induló járatait a koronavírus-járvány miatt. A jekatyerinburgi székhelyű légitársaság járatait hagyományosan a Kínából érkező, nagy létszámú csoportok veszik igénybe.

A kínai utazási irodák előszeretettel utaztatnak kínai turistákat oroszországi átszállással Európába.

Észak-Korea szerdán bejelentette, hogy minden, Kínából érkező utast egy hónapra karanténba zárnak. Ennek oka az, hogy a szomszédos Kínában észak-koreaiak ezrei dolgoznak. Az értesülést Nagy-Britannia pekingi nagykövete osztotta meg a Twitteren. Az észak-koreai hatóságok emellett ideiglenesen korlátozták a külföldiek utazását Kínába – derült ki az üzenetből.

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A Nodon Szinmun pártlap kedden azt írta, hogy a hatóságok fokozták a Kínából érkezők ellenőrzését, higiéniai intézkedéseket vezettek be minden határátkelőn, kikötőben és reptéren, tájékoztatják a lakosságot arról, hogyan lehet megelőzni a fertőzést.

A külvilágtól elzárkózó kommunista diktatúrába a legtöbben Kínán keresztül utaznak be. Pápua Új-Guinea elrendelte, hogy szerdától nem fogad Ázsiából érkező utasokat a koronavírus miatt.

Az Egyesült Arab Emírségekben megerősítették az első új koronavírusos megbetegedést egy család számos, Vuhant megjárt tagjánál. A megfertőződött emberek állapota stabil, orvosi megfigyelés alatt állnak. A jelentésből nem derül ki, hogy a megbetegedés hány embert érint pontosan.

Az Egyesült Államok, Törökország és Japán is megkezdte állampolgárai kimenekítését

Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint 240 amerikai hagyta el a várost szerdán kora reggel. A repülőgépet az amerikai kormány bérelte, hogy kimenekítse diplomatáit a vuhani amerikai konzulátusról, továbbá más amerikai állampolgárokat.

Szerdán már megérkezett Tokióba a Vuhanból evakuált japán állampolgárok első csoportja, 206 ember.

A kimenekítettek közül négy köhögött és lázas volt, őket elkülönítették, és vizsgálják, hogy a gép többi utasa megfertőződött-e.

A japán kormány bérelt repülőgépet küldött Vuhanba, hogy hazaszállítsa állampolgárait, akik közül többen annak a piacnak a közelében laktak, ahonnan a hatóságok szerint a járvány elindult.

Fotó: Kazuhiro NOGI / AFP

Törökország kezdeményezte a kínai hatóságoknál annak a 32 török állampolgárnak és családjuknak a hazaszállítását, aki az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében lezárt, kelet-kínai Vuhan városában él – nyilatkozott szerdán Emin Önen, Törökország pekingi nagykövete az NTV török hírtelevíziónak.

Kiemelte: az érintettek jó egészségi állapotban vannak, nem mutatták ki náluk a vírust. Közölte, hogy mentő- vagy hasonló felszereltségű repülőgéppel a legrövidebb időn belül evakuálják a családokat, és otthon karanténba helyezik. Önen azt is elmondta, hogy

Vuhanban mintegy 100, egész Kínában pedig tudomásuk szerint nagyjából 6 ezer török állampolgár él.

A kínai egészségügyi hatóság legutóbbi híradása szerint egy nap alatt további 25 beteg halt meg, így kedd estére 132-re emelkedett Kínában a tüdőgyulladást okozó koronavírus miatt elhunytak száma.

A bizonyítottan a kórokozó által fertőzöttek száma megközelítette a 6 ezret, a gyanús eseteké pedig a 10 ezret. A törökországi repülőtereken hőkamerákkal vizsgálnak át minden, Kínából érkező utast.

koronavírus Kína
Kapcsolódó cikkek