Közélet

A NAV nevében újabb csalók próbálnak adatot halászni

Azt szeretnék elhitetni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2019-es pénzügyi év után járó adóvisszatérítés utalásához kéri be a címzett adatait.

Újra csalók próbálják megszerezni a gyanútlan felhasználók személyes adatait, ezúttal a nevében ígérnek pénzt. Aki figyelmesen elolvassa a levelet, azonnal észreveheti, hogy kamu e-mailről van szó- olvasható a hvg.hu oldalán.

Az idei évben ráadásul már másodszorra próbálkoznak az átveréssel: először februárban, SMS formájában tettek erre egy kísérletet, ezúttal pedig egy e-mail segítségével igyekeznek átverni a gyanútlan felhasználókat. A csalók által megírt e-mail küldői azt szeretnék elhitetni, hogy

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a 2019-es pénzügyi év után járó adóvisszatérítés utalásához kéri be a címzett adatait.

Fotó: AFP

Az üzenet legalább kétféle formátumban terjed.

Februárban ugyanis még 109 712 forintot ígértek, most már kétezerrel kevesebbet.

A hackerek ugyanakkor gondot fordítanak rá, hogy legalább az elküldött link úgy nézzen ki, mintha tényleg a NAV oldalára irányítanák át a felhasználót. Azonban a NAV honlapja helyett

a támadók által létrehozott holnapon találhatjuk magunkat, az ott megadott adataink mind az ő kezükbe jutnak.

Sajnos nincs kizárva, hogy az idei évben sokan bedőljenek a kamu felhívásnak, a koronavírus-járvány miatt ugyanis egyre többen veszítik el az állásukat, és nekik minden forint jól jön most a kasszába.

NAV adóvisszatérítés adathalászat csaló hacker
Kapcsolódó cikkek