Közélet

A klinikai vizsgálatokat is befagyasztotta a járvány

Annak ellenére, hogy Magyarország mindig is az egyik legkedveltebb és legmegbízhatóbb klinikai vizsgálati hely volt mind a régióban, mind az EU-ban, az elmúlt négy évben ötödével csökkent a gyógyszervizsgálatok száma.

Annak ellenére, hogy Magyarország mindig is az egyik legkedveltebb és legmegbízhatóbb klinikai vizsgálati hely volt mind a régióban, mind az Európai Unióban, az elmúlt négy évben ötödével csökkent a gyógyszervizsgálatok száma. Ez a tendencia nemcsak a betegek számára, de nemzetgazdasági szempontból is súlyos veszteséget okoz.

Egyebek között azért is nagyon fontos, hogy Magyarország a korábbi, részben gyors hazai engedélyeztetés révén megőrizze a versenyelőnyét, mert hamarosan a European Medicines Agencyhez (EMA) kerül a klinikai vizsgálatok engedélyeztetése

– erről Gulyás Dávid, a Clinexpert Site Network stratégiai és jogi igazgatója beszélt a Világgazdaságnak. A Clinexpert Kft.-t még 2004-ben alapították, magán-járóbeteg- és klinikai kutatási központként működik ma már három helyszínen az országban.

Illusztráció – Fotó: Arne Dedert/dpa/AFP

A Magyarországon vég­zett innovatív, gyógy­szer­fejlesztési klinikai vizs­gá­la­tok 86–95 milliárd forint­nyi nemzetgazdasági értéket teremtenek évente, és hozzávetőleg 34-38 milliárd forint adóbevételt generálnak a központi költ­ség­vetésnek a különböző adónemeken keresztül, amelyek közül kiemelkedik a személyi jövedelemadó és a társasági nyereségadó.

Gulyás Dávid – Fotó: VG

Gulyás Dávid elmondta: a vizsgálatokhoz szükséges megfelelő mennyiségű humán erőforrás megteremtése már a koronavírus-járvány előtt is sok helyen nehézséget okozott. Példaként említette az orvosok és az ápolószemélyzet leterheltségét, valamint az egészségügyben jelentkező létszámhiányt is.

A pandémia jelentősen csökkentette az éppen zajló klinikai vizsgálatok aktivitását, a terápiák több mint 80 százalékában az aktív páciensbevonást be kellett fagyasztani.

Nagy nehézséget okoz, hogy a járványhelyzet olyan bizonytalanságot teremtett, amelyben a gyógyszercégek nagy része a betegek egészségi kockázatára – például sérülékeny immunrendszerére vagy idős korára – hivatkozva felfüggesztette a klinikai kutatásokba történő bevonásukat.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

gyógyszervizsgálat kutatás gyógyszeripar egészségügy
Kapcsolódó cikkek