Közélet

Megnő a túlórák száma

A redvédelmi szervek alkalmazottai akár 24 órás szolgálatra is számíthatnak.

A miniszterelnök még vasárnap jelentette be, hogy ingyenessé válik a parkolás közterületeken az ország egész területén. A rendelet a biztonságos távolságtartást és a tömegközlekedés tehermentesítését szolgálja.

A Magyar Közlönyben azonban más rendeletek is megjelentek, ezekről készített összefoglalót a Privátbankár.

A rendőrség alkalmazottainak fel kell készülniük a túlórákra

  • A heti szolgálatteljesítési idő és a szolgálati érdekből elrendelhető túlszolgálat együttes időtartama meghaladhatja a negyvennyolc órás heti időtartamot.
  • A napi szolgálatteljesítési idő tizenkét óránál hosszabb is lehet, azonban a huszonnégy órát nem haladhatja meg.
  • A napi legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidőbe a lakásról a szolgálatteljesítési helyre és az onnan való visszautazás időtartam is beszámítható.
  • Nem jár jól, aki a hatóságoknak hamis adatokat ad meg

    Szabálysértést követ el, aki veszélyhelyzetben az intézkedésre jogosult szerv vagy személy veszélyhelyzettel kapcsolatos megkeresésére lényeges adat tekintetében a valóságnak meg nem felelő statisztikai adatot szolgáltat, vagy az adatszolgáltatással kapcsolatban a valóságnak meg nem felelő felvilágosítást ad.

    A pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

    Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

    Nincs mód leszerelésre

    A hivatásos katonák a alatt nem mondhatnak le, a veszélyhelyzet alatt lejáró szerződésük a veszélyhelyzet idejére meghosszabbodik.

    Az idősek otthonában 24 órás műszak is elrendelhető

    Azonban minden 24 órás szolgálatot követően 48 óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani.

    Felfüggesztették a karanténban lévő gyanúsítottak kiadását

    A nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény rendelkezéseinek alkalmazása is változik: egyebek közt a kiadott személy átadása nem hajtható végre, ha az az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályaival ellentétes. Ez fordítva, keresett személyekre is igaz – ők nem vehetőek át.

    Az elítéltek automatikusan karantén alá kerülnek

    Amennyiben személyazonossága más módon is megállapítható, nem vesznek ujj-, tenyérlenyomatot az elítélttől. A börtönbe vonuló elítéltek automatikusan 14 napos karanténba kerülnek.

    A koronavírus-gyanús, börtönbüntetés megkezdésére jelentkező elítélteket nem fogadják be a börtönök, helyette igazolást kapnak, és kórházba szállítják őket.

    nem számíthatnak fel díjat a szolgáltatók

    A szolgáltatók a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig a Széchenyi Pihenő Kártya juttatásként átutalt, fel nem használt pénzeszköz erejéig és annak terhére a munkavállalóval szemben díjat nem számíthatnak fel.

    túlora rendelet korlátozások
    Kapcsolódó cikkek