Közélet

Továbbra is Csányi Sándor a leggazdagabb magyar

A koronavírussal együtt fellépő válság szele eddig éppen csak, hogy megcsapta a magyar gazdagokat.

A koronavírussal együtt fellépő válság szele eddig éppen csak, hogy megcsapta a magyar gazdagokat. Az idén 19. alkalommal megjelent 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány számításai szerint ugyanis összvagyonuk 4568,1 milliárd forintra csökkent, ami 64,9 milliárddal kevesebb, mint egy évvel korábban – írta közleményében Szakonyi Péter, a kiadvány felelős szerkesztője.

A 2002 óta megjelenő kiadvány idei vagyonértékelése még nem tartalmazhatja a 2020-ban várható visszaeséseket, hiszen ennek alapja a cégek és magánszemélyek 2019-es eredménye. Ez pedig kifejezetten jó esztendő volt. Több szegmensben így a turizmusban, a kereskedelemben, de még az alkatrészgyártásban is rekorbevételek és eredmények születtek.

Csányi Sándor – Fotó: Reviczky Zsolt

A koronavírus-járvány és következményei miatt kénytelenek voltak egy hónappal elhalasztani a 100 Leggazdagabb magyar című kiadvány megjelenését. Ez az idő azonban lehetőséget adott arra is, hogy figyelembe vegyék a pandémia következményeit – legalábbis a március és május között eltelt időszakra vonatkozóan. A gazdasági hatások közül a nemzetközi és budapesti árfolyamok zuhanása volt a legfeltűnőbb – ezért csökkent a kiadványban szereplő több gazdag vagyona. Mások mellett Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Hernádi Zsolt, Bojár Gábor és Váradi József voltak ennek kárvallottjai.

50 milliárddal csökkent az OTP-vezér vagyona

Az élen idén is Csányi Sándor áll 310 milliárdos vagyonnal – ez 50 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly májusban. A második helyre Gattyán György jött föl 280 milliárdra becsült vagyonnal, amit az is indokolt, hogy az online iparágat egyáltalán nem érintette kedvezőtlenül a járvány, és az ezzel járó válság. Gattyán ezzel megelőzte Mészáros Lőrincet, akinek a vagyona 270 milliárdra olvadt a tavalyi 296 milliárd forintról.

Az első tízbe hármójukon kívül Felcsuti Zsolt (187 milliárd forintos becsült vagyonnal), Széles Gábor (170), Veres Tibor (160), Szíjj László (120), Jellinek Dániel (115), Kasza Lajos (113) és Bige László (112) került be.

Csányi Sándor leggazdagabb magyarok
Kapcsolódó cikkek