Közélet

Még több gyógypedagógusra lenne szükség

Az elmúlt tanévben már ötvenhétezer sajátos nevelési igényű tanulót tartottak számon, ezerhétszázzal többet, mint egy évvel korábban. Az ellátatlan területeket szolgálati lakásokkal, rugalmasabb munkaidővel lehetne vonzóbbá tenni.

Erősen elmarad a bruttó átlagkeresettől a hazai gyógypedagógusok fizetése, a 600 szakmát tartalmazó Fizetesek.hu listáján a gyógypedagógusok az 546. helyen állnak, a havi bruttó fizetésük 191 ezer és 311 ezer forint között alakul, átlagosan bruttó 257 ezer forintot visznek haza, a manikűrösök és a kertészek fogják őket közre a rangsorban.

Szeptembertől már kilenc egyetemen folyik szakirányú képzés
Fotó: Shutterstock

Előfordul, hogy egy egész megyében nincs gyógypedagógus szakember, ami főleg a mozgás- és hallássérültek ellátásában okoz problémát

– válaszolta a Világgazdaságnak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A testület azt javasolja az oktatási kormányzatnak, hogy szolgálati lakásokkal, rugalmasabb munkaidővel tegyék vonzóbbá az ellátatlan területeket. A PSZ az elmúlt hetekben gyógypedagógusokkal folytatott konzultációiban felmérte, milyen problémákat tapasztalnak a gyerekek fejlesztésével foglalkozók: főként az eszközhiányt és az infrastruktúra elavultságát emelték ki. Ezért olyan eszközkölcsönző létrehozását javasolja a szakszervezet, amelyet a tankerületek működtetnek, és az eszközöket az érintett gyerekeknek és családjaiknak biztosítják.

2013 és 2020 között másfél-két­szeresére emelkedett a felsőoktatási intézmények­be felvett gyógypedagógus-hallgatók száma, miközben a képzőintézmények száma is emelkedett – közölte képviselői kérdésre Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Miniszté­riu­mának (Emmi) vezetője. A 2019–2020-as tanévben 9700 szakember dolgozott gyógypedagógusként, konduktorként a nevelési-oktatási és pedagógiai szakszolgálat intézményeiben, 2010-ben még csak 5700‑an. Ez kilenc év alatt több mint 70 százalékos emelkedés a miniszter szerint, amihez nagymértékben hozzájárult a Klebelsberg képzési ösztöndíj program is, amelyben a gyógypedagógiai alapszakon a hallgatók tanulmányi eredménytől függően 25–75 ezer forint közötti ösztöndíjra pályázhatnak.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

gyógypedagógus Kásler Miklós sni sajátos nevelési igényű (SNI) oktatás
Kapcsolódó cikkek