Közélet

Ascher és Enyedi is felmondta szerződését a színművészetin

Miután hétfőn lemondott a színművészeti vezetősége, Ascher Tamás és Enyedi Ildikó is bejelentette: felmondják szerződésüket az intézményben.

Miután hétfőn lemondott a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége, Ascher Tamás bejelentette, hogy felmondja oktatói szerződését az intézményben.

Hétfő délután az egyetemi autonómia jóvátehetetlen sérülése miatt oktatói szerződésemet felmondtam. Rendező osztályom most lesz másodéves, az osztályfőnöki teendőket tanártársam, Forgács Péter veszi át

– írta éjszaka Facebook-oldalán. Ascher hozzátette, hogy valamilyen alternatív formában igyekszik továbbra is tanítani, és ugyanerre kérte az egyetemi szerződését szintén felmondó Székely Gábor rendezőt is.

https://www.facebook.com/tamas.ascher/posts/3734976686516394

A hétfőn demonstrációt tartottak a hallgatók, majd elfoglalták az egyetem épületét. A diákok az egyetem modellváltása ellen tiltakoztak.

https://www.facebook.com/Szinhazesfilmmuveszetiegyetem/photos/a.434671603211620/3627498377262244/?type=3

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldalán később megjelent egy levél, melyben Enyedi Ildikó a diplomázó diákjaival közölte: augusztus 28-án felmondott az intézményben. Hangsúlyozta: tiszteli és megérti minden kollégáját, aki, hátrasorolva az önérzetét, marad a diákjaival.

„Érett egy ideje bennem ez a döntés, de újabb és újabb haladékot adtam, bolond módon reméltem, hogy a józan ész és az egyetemi hagyományok tisztelete mégis nyom a latba és megmarad az egyetemi autonómia,

ami nem véletlenül záloga több száz éve a szabad tudományos és művészi alkotásnak, fejlődésnek” – fogalmazott. Hozzátette: nem volt jó az elmúlt években folyamatosan érzékelni, hogy ellenszélben dolgoznak, hogy ezen az elvonásokkal mesterségesen csontig éheztetett egyetemen a sok energiával elkészített fejlesztési tervek zöme fiókban marad, ami pedig megvalósul, azt hatalmas energiákkal, szakmai szívességekkel tudják fenntartani.

Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni

– ezt mondta az M5 Híradónak Vidnyánszky Attila azután, hogy az egyetem vezetősége és a szenátus is lemondott.

Vidnyánszky Attila SZFE Ascher Tamás Enyedi Ildikó
Kapcsolódó cikkek