Közélet

Sztrájkba kezdtek az SZFE dolgozói

Az SZFE vezetése jobb ajánlatot adott a sztrájkolóknak, mint amit kértek.

Megkeződött csütörtökön a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozóinak kétnapos sztrájkja, miután sztrájkbizottságuk nem tudott megállapodni a kijelölt tárgyalópartnereivel követeléseik teljesítéséről – írja a HVG.hu.

A diákok elfoglalták az SZFE filmes képzésnek helyet Szentkirályi utcai épületet is. Németh Gábor, a sztrájkbizottság egyik tagja az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy

a munkabeszüntetéshez az intézmény belsős oktatóinak 60 százaléka csatlakozott, és az egyéb munkavállalók közül is sokan melléjük álltak.

Azt is közölték, hogy csütörtökön is tárgyaltak az SZFE fenntartójának képviselőivel a sztrájkkövetelésekről, de nem sikerült megállapodniuk. „Lesznek még újabb fordulók, a sztrájk holnap folytatódik” – hangzott el.

Az Origo írta meg, hogy az egyetem dolgozóinak sztrájkköveteléseivel kapcsolatban közleményt adott ki az egyetem. „Az SZFE sztrájkbizottsága 2020. szeptember 29-én két követelést támasztott a munkáltatóval szemben, miszerint

a munkáltató biztosítson 10 százalékos bérfejlesztést, illetve garantálja az állami fenntartás idején irányadó munkarend fenntartását”

– írják a közleményben.

Fotó: Mónus Márton / MTI

A közlemény szerint

a sztrájkbizottság követeléseit meghaladó, átlagos 15 százalékos bérfejlesztést tart indokoltnak 2020. január 1-től.

„Tekintettel arra, hogy a kilátásba helyezett dolgozói bérfejlesztés az SZFE sztrájkbizottsága által megfogalmazott követeléseket jelentősen meghaladja, illetve a munkarendre vonatkozó követelés is meghallgatásra talált, ezért ezért

az SZFE vezetése a fenti követelések vonatkozásában a sztrájkbizottsággal a tárgyalást lezártnak tekinti, és megkéri a sztrájkban részt vevőket”

– írják. „Amennyiben a sztrájkbizottság ennek ellenére a sztrájk folytatása mellett döntene, úgy az SZFE vezetése semmisnek tekinti fenti ajánlatát” – olvasható a közleményben.

Az egyetem vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal a tisztségéről az egyetem élére kinevezett kuratórium miatt. Az SZFE vezetői arról beszéltek, hogy a párbeszédnélküliség miatt kényszerültek a lemondásra. Az SZFE dolgozói szeptember 10-én jelentették be, hogy benyújtották sztrájkköveteléseiket a kormányhoz.

 

sztrájk SZFE
Kapcsolódó cikkek