Közélet

Fellendült a jaguárok Dél-Amerikából Kínába irányuló orvkereskedelme

A jaguárfogak ára Kínában akár tízszer nagyobb lehet, mint Dél-Amerikában.

A Bolíviában és más latin-amerikai országokban működő bűnszövetkezetek egyre kifinomultabb hálózatokat építenek ki a rendőrség megvesztegetésével és a határőrizet kijátszásával – derül ki a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) holland ágának (IUCN NL) megbízásából készített jelentésből.

Amerika legnagyobb macskaféléjének mintegy 208 ezer példánya él vadon, az IUCN vörös listáján a mérsékelten fenyegetett kategóriába tartozik a faj.

Az illegális kereskedők számára elsősorban a ragadozók fogai, csontjai és nemi szervei értékesek.

Az Earth League International (ELI) nonprofit természetvédő szervezet végzett az IUCN NL számára titkos nyomozást: 25 forrással beszéltek Bolíviában és több mint 50 forrással más latin-amerikai országban, köztük Peruban és Suriname-ban. Bolíviában mintegy 3000 jaguár él szabadon.

Az ország infrastrukturális fejlődése és a kínai cégek beáramlása hozzájárult a jaguárok illegális kereskedelmének fellendüléséhez azáltal, hogy újabb természetes élőhelyek gazdasági hasznosítása történt meg és új fogyasztói kereslet támadt.

A kínaiak gyógyhatást tulajdonítanak a jaguárok testrészeinek, fogaikat gyakran ékszerként viselik a társadalmi státust szimbolizálva

– mondta Andrea Crosta, az ELI munkatársa. Hozzátette, hogy csoportjuknak a nyomozás alatt több száz jaguárfogat kínáltak eladásra.

Az IUCN NL szerint a Dél-Amerikában élő kínaiak irányítják a bűnbandák munkáját. Míg a vásárlók ázsiaiak, főleg kínaiak, addig a vadászatot, a közvetítői vagy kontaktkutatói munkát helyiek, bolíviaiak végzik.

A jaguárfogak ára Kínában akár tízszer nagyobb lehet, mint Dél-Amerikában.

Fotó: Mauro PIMENTEL / AFP

Önmagáért is vásárolják a jaguárok fogait, de nagy méretük miatt gyakran a tigrisfogak helyettesítésére is.

Mivel a tigrisek testrészei kevésbé elérhető termékek, fellendült a jaguárok orvkereskedelme is. A jaguártestrészeket leggyakrabban repülőgépen csempészik ki, de a nemzetközi hajózási és postai szolgáltatásokat is használják a bűnszervezetek.

Fotó: Biosphoto / Bruno Pambour/AFP

A jaguár egy nagyon fontos, védendő faj. Kulcsszerepet játszik az ökoszisztémában, amelyben él. Olyan faj, mely szabályozza a körülötte élő többi fajt

– mondta Angela Nunez, a jelentés egyik szerzője.

A 2014 és 2019 között Bolíviában lefoglalt több száz jaguárfog hollétéről például nincsenek információk – közölték az ELI nyomozói.

A jelentés kiemeli: 2019 januárja óta nem foglaltak le jaguártestrészeket, ebben valószínűleg új csempészútvonalak és új módszerek játszanak szerepet.

A csempészés pontos mértékét nem is tudjuk – mondta Valeria Boron, a vadmacskák védelmével foglalkozó világszervezet, a Panthera dél-amerikai koordinátora.

Earth League International fog orvkereskedelem Jaguar Kína Dél-Amerika
Kapcsolódó cikkek