Közélet

Kattant a bilincs a több százmilliós nemzetközi fuvaros csalókon

Négy férfinak a letartóztatását rendelték el különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt az Esztergomi Járási Ügyészség.

Négy férfinak a letartóztatását rendelték el különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt az Esztergomi Járási Ügyészség indítványára, akik azzal a szándékkal vállaltak nemzetközi fuvarozást, hogy a rakományt jogtalanul értékesítik – áll az ügyészség közleményében.

Az egyik férfi 2020. március elején egy cég nevében interneten keresztül – tényleges teljesítési szándék nélkül – megállapodott a lengyelországi székhelyű gazdasági társaság képviselőjével abban, hogy Németországból két kamionnal fagyasztott húst szállít Lengyelországba.

  • Két férfi egy jármű szerelvénnyel 2020. március 19-én a németországi településen lévő telephelyről közel 21 ezer kilogramm fagyasztott húst,
  • majd 2020. március 20-án egy másik a németországi településről szintén 21 ezer kilogramm fagyasztott húst hoztak el.
  • Az elkövetők a szállítmányt nem Lengyelországba vitték, hanem Magyarországra hozták és értékesítették. A bűncselekménnyel okozott kár

    összesen 80-100 ezer euró közé tehető (mintegy 26-34 millió forint).

    Fotó: AFP

    Az egyik férfi 2020. októberében interneten keresztül megállapodott egy nagy-britanniai társasággal abban, hogy Németországból kamionnal parfümöt szállít Nagy-Britanniába. Az elkövetők 2020. október 13-án jármű szerelvénnyel megjelentek a németországi településen lévő telephelyen,

    ahol 62 raklapnyi parfümöt pakoltak fel.

    A csaló férfiak a telephelyről a szállítmánnyal elindultak, azonban azt nem Nagy-Britanniába vitték, hanem Magyarországra szállították azért, hogy azt maguk értékesíthessék. Az elkövetők egy csornai kamionparkolóban megkísérelték értékesíteni a szállítmányt, eközben jelentek meg az esztergomi rendőrök, akik a férfiakat előállították, a szállítmányt lefoglalták.

    A bűncselekménnyel okozott kár majdnem 450 ezer angol font (mintegy 216 millió forint).

    Az Esztergomi Járási Ügyészség indítványára az Esztergomi Járásbíróság 2020. október 21. és 2020. október 22. napján négy férfi letartóztatását rendelte el a bizonyítás megnehezítésének a veszélye és a bűnismétlés veszélye miatt.

    rendőrség Magyarország Lengyelország csalók Egyesült Királyság Esztergom élelmiszer hús fuvarozás
    Kapcsolódó cikkek