Közélet

Négy áldozata van a bécsi merényletnek

A támadók hat helyszínen sebesítettek meg járókelőket és egy rendőrt Bécs belvárosában. Halottja és több súlyos sérültje is van a lövöldözésnek.

Kronen Zeitung című osztrák lap szerint lövöldözés volt hétfő este egy zsinagógában Bécs belvárosában, ennek nyomán nagyszabású rendőrségi művelet indult. Az APA osztrák hírügynökség értesülése szerint többen megsérültek.

A bécsi kórházakban 17 sebesültet ápolnak, közülük legkevesebb hat ember állapota súlyos.

A terrortámadás egyik kórházban ápolt civil sérültje, egy nő életét veszítette, ezzel

négyre nőtt a merénylet civil áldozatainak száma.

Az osztrák fővárosban ezer rendőrt mozgósítottak, alsó-ausztriai és burgenlandi rendőröket is a fővárosba vezényeltek.

Fotó: Michael Gruber/Getty Images

Élő közvetítés a bécsi támadás helyszínéről

Az osztrák közszolgálati az ORF a helyszínről tudósít.

#BREAKING: Reports now of a terrorist attack on a synagogue in #Vienna. Reports of mass shootings. At least one dead. A lot of injuries. Many very badly injured!#Vienne #ViennaAttack #synagoge #Israel #Austria #Oesterreich #Wien pic.twitter.com/qkuM9Uc1vZ

— Faruk Firat (@FarukFirat1987) November 2, 2020

22:30

Időközben a rendőrség megerősítette, hogy hat különböző helyszínen gépkarabélyokból lövéseket adtak le. A támadás során egy elkövetőt agyonlőttek és több személy, köztük egy szolgálatot teljesítő járőr is súlyosan megsérült. Az első lövések este 20.00 óra körül, a Seitenstettengasse közelében dördültek el. Több elkövetőt keres a rendőrség.

https://twitter.com/LPDWien/status/1323376887687688197

Egy, az interneten keringő videó tanulsága szerint letartóztattak több feltételezhető tettest is:

https://twitter.com/FarukFirat1987/status/1323374420967215104?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1323374420967215104%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.krone.at%2F2266750

23:22

A rendőrség arra kérte a bécsieket, hogy mindenki maradjon otthon és semmiképpen se használják a tömegközlekedési eszközöket.

https://twitter.com/LPDWien/status/1323389425250930690

Az ORF információi szerint legalább 15 sérültet ápolnak kórházban, közülük 7 személy van súlyos állapotban.

Korábban a Kurier hét halottról írt, a Kronen Zeitung pedig úgy tudja, hogy az egyik merénylő felrobbantotta magát.

23:54 – „Feltehetőleg terrorcselekmény történt”

Karl Nehammer az ORF közszolgálati televíziónak nem sokkal éjfél előtt közölte, hogy továbbra is folyik a hajsza több feltételezett elkövető ellen, akik erősen fel vannak fegyverkezve és veszélyesek.

Sajtóhírek szerint Bécs belvárosának nagy részét lezárták.

A rendőrség minden rendelkezésre álló egységét bevetette. A Falter című helyi lap birtokába került felvételen egy férfi látható, aki a zsinagóga épülete előtt válogatás nélkül tüzet nyit éttermekre. Más videofelvételeken több vadul lövöldöző férfit lehet látni az osztrák főváros utcáin. Az egyiken látható, ahogy egy embert – valószínűleg egy rendőrt – találat ér.

Harald Sörös, az osztrák belügyminisztérium szóvivője szerint a támadók hat helyszínen sebesítettek meg járókelőket és egy rendőrt Bécs belvárosában.

Az incidens este nyolc órakor vette kezdetét a Seitenstettengasse utcai zsinagóga környékén. A Bécsi Izraelita Felekezeti Közösség (IKG) szerint a támadás idején nem voltak emberek az imaházban. Az ausztriai zsidó közösség vezetője, Oskar Deutsch a Twitteren azt írta, egyelőre nem világos, hogy a bécsi zsinagóga vagy annak melléképületei lettek volna a támadás célpontjai, mivel azok akkor már zárva voltak.

A kora éjszakai órákban ülésezett a válságstáb Sebastian Kurz kancellár részvételével, aki „visszataszító terrortámadásnak” nevezte a történteket.

Kurz arról tájékoztatott, hogy a hadsereg veszi át több helyszín védelmét Bécsben, hogy a rendőrség a terrorellenes műveletekre összpontosíthasson.

Nehéz órákat élünk át köztársaságunkban. Szeretnék köszönetet mondani a biztonsági erők tagjainak, akik kockára teszik az életüket a biztonságunkért. A rendőrség határozottan fog fellépni az elkövetők ellen

– írta a Twitteren.

Bécs bécsi lövöldözés terror lövöldözés zsingaóga
Kapcsolódó cikkek