Közélet

Merkely: az egészségügyi dolgozók kihozzák magukból a maximumot

Néhány héten belül csökkennie kell a kórházba érkező betegeknek, hogy az egészségügy bírhassa a terhelést a rekor szerint.

Az egészségügyben dolgozók, látván a járványügyi helyzetet, szinte biztos, hogy kihozzák magukból a maximumot

– mondta az egészségügy teljesítőképességéről a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Nyilvánvalóan emberek vagyunk és el tudunk fáradni, tehát a tartós, maximális teljesítményt nagyon hosszan nem tudjuk biztosítani

– tette hozzá ugyanakkor Merkely Béla. Mint mondta, az egészségügyben dolgozók azért örültek az úgynevezett restrikciós intézkedéseknek, mert ettől azt várják, két-három hét múlva csökken a kórházakba érkező betegek száma, és ennek következtében tudnak kicsit pihenni, hogy a hátralévő hónapokban megint csak közel maximális teljesítményt tudjanak nyújtani minden egyes beteg esetében.

Kitért arra is: a Semmelweis Egyetem az egyik legnagyobb ellátója az országnak,

2200 ágyuk és néhány száz rehabilitációs ágyuk van, és kétnaponta tartanak operatívtörzs-ülést, vagyis folyamatosan nyomon követik, „milyen fokú” a betegek beáramlása az egyes járványosztályokon, klinikákon. Mint mondta, az egyetemnek 40 klinikája van, és ezek szükség esetén kisegítik egymást, átcsoportosítják a munkaerőt, ha szükséges.

Jelezte: fontos az is, hogy le is cseréljék a munkaerőt. Példaként elmondta, a rezidenseket a Covid-ellátásban kéthavonta cserélik, hogy tudjanak egy kicsit pihenni, és aztán ismételten visszaengedjük őket.

A Semelweis Egyetem klinikáin sok beteg van, de az elszántság maximális, kollégáink minden reggel elkötelezetten és elszántan lépnek be az egyetem kapuján, hogy a betegeinket gyógyítsuk

– szögezte le. Az olaszországi kórházak leterheltségéről napvilágot látott hírekre reagálva azt mondta, nagyon reméli, hogy ilyen Magyarországon nem fog bekövetkezni, „ennél jobb logisztikánk van nekünk”. Hozzátette: a nagy ellátóknak – mint a Semmelweis Egyetem és a nagy orvosegyetemek – előbb

saját intézményükön belül kell az erőforrást megfelelő módon mobilizálni és irányítani.

Megjegyezte: ha ez nem elég, és úgy látják, egy-két héten belül „nem lesz elég humán erőforrás”, akkor azt időben kell jelezni az operatív törzsnek. Szólt arról is, hogy az SE 56 embert adott kölcsön más kórházakba a koronavírus-járvány második hullámának kezdetén. Közölte: a tervek szerint 900 ágyig „kell felmenni”, de jelenleg közel 600-an fekszenek az SE klinikáin.

 

Merkely Béla magyar egészségügyi rendszer
Kapcsolódó cikkek