Közélet

Végtelen animáció egy kockából

A PTE informatikusainak LED-kockája szinte végtelen számú animációt képes létrehozni.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) olyan LED-kockát fejlesztettek középiskolás diákok bevonásával,

amely szinte végtelen számú animációt képes létrehozni a kockát alkotó izzők ki-bekapcsolásával.

Az új eszköz amellett, hogy fejleszti a matematikai és a programozási képességeket, a térben való gondolkodást és a térlátást is segíti, kiváló lehetőséget teremt arra is, hogy a fiatalok megismerkedhessenek a lehetséges jövőbeni szakmájuk egy szeletével. A 8x8x8 elemű LED-kocka egyelőre nyolc előre programozott térbeli ábrát tud megjeleníteni a LED-lámpák ki-bekapcsolásával, de az androidos applikáció – amely a fizikai kockát modellezi, illetve a bluetooth interface-en keresztül kommunikál a kockával – lehetővé teszi, hogy maximum 100 „rétegből” lehessen felépíteni egy animációt.

Fotó: PTE

Ezek az animációk elmenthetők és megoszthatók.

A legjobb animációkat a MIK szakemberei nyilvánosan elérhetővé teszik, és az ifjú fejlesztő nevét feltüntetik a program névjegye alatt. A PTE MIK fejlesztése a „MikCube” nevet kapta, és különlegessége, hogy minden LED színezhető, a mobilapplikáció segítségével pedig a színek váltakozását is lehet programozni. Egyedisége abban rejlik, hogy bárki, aki ért a programozásához, az 512 LED által képes ábrákat, animációkat megjeleníteni, akár mozgóképet, rajzfilmszerű történeteket alkotni. Ehhez nem szükséges a kocka fizikai jelenléte, hiszen

a programozó az elkészült ábrákat le tudja menteni az okostelefonja segítségével a saját telefonjára, amit a felhasználók egymás között meg is oszthatnak.

Tavaly a kar már negyedszer hirdette meg a „ProgRace” elnevezésű versenyt, amelyen szintén a LED-es kockára kellett történeteket megalkotniuk a középiskolás csapatoknak. Az egyik csapat egy tűzijáték folyamatát jelenítette meg az apró fénypontok segítségével: a kockában alulról elindult fölfelé egy rakéta, majd amikor elért egy bizonyos magasságot, felrobbant, tökéletesen animálta a robbanás tűzgömbjének növekedését, a végén pedig szépen visszaestek a tűzijátékból maradt hulladékok.

Riport a tavalyi versenyről:

https://www.youtube.com/watch?v=_8q_7zQ_WP0

Pécsi Tudományegyetem LED
Kapcsolódó cikkek