Közélet

Magyar Vöröskereszt: megmaradni cselekvő szervezetnek

A humanitárius szervezetek számára a járvánnyal terhelt elmúlt hónapok óriási kihívást jelentettek – ez alól a Magyar Vöröskereszt sem volt kivétel. Közeledve az év végéhez, Kardos István főigazgatóval beszélgettünk önkéntességről, brandépítésről, és a nagyon nem egyszerű 2020-as feladatokról.

Még a koronavírus-járvány évében is az adventi időszak a legmozgalmasabb a Magyar Vöröskereszt életében?

Egy nagyon intenzív év vége felé közeledünk, de még nem beszélnék múlt időben, hiszen a karácsonyi adománygyűjtő és segélyezési akcióink javában zajlanak, sőt a két ünnep között sem állunk le.

Az év eleje legalább ennyire mozgalmasan indult.

Köszönhetően a nemzetközi hálónknak, már a koronavírus kínai, majd olaszországi terjedéséről is pontos képet kaptunk, pontosan érzékeltük, hogy világjárvány van alakulóban. Ez lehetőséget adott arra, hogy felkészüljünk, amire nagyon is szükségünk volt, hiszen az utóbbi időszakban itthon árvizek és viharkárok kezelésével kellett alapvetően megküzdenünk, ami összehasonlíthatatlan egy pandémiás veszélyhelyzettel. Tudtuk, hogy idén igen komoly feladatoknak nézünk elébe.

Fotó: Magyar Vöröskereszt

Majd az idő nagyon gyorsan igazolta is ezt.

Teljes mértékben. Tavasz óta nagyon sok fronton jelen vagyunk a járvány elleni védekezésben. A nemzetközi jog szerint az országos vöröskeresztnek célkitűzése, hogy kiegészítő feladatokat lásson el az állami ellátórendszerben, főleg amikor az túlterheltté válhat, amit meg kell előzni. Februárban már úgy tudtuk ez ellen előre védekezni, hogy nagyon sokat foglalkoztunk a lakosság tájékoztatásával. Első kézből igyekeztük hasznos és hiteles információkat közvetíteni Magyarországon a vírusról és a védekezés lehetőségeiről. Egy nagy, nemzetközi közösség része vagyunk, így volt kitől jó példát látnunk, akárcsak a helyes maszkhasználatról, vagy a tünetek időben történő felismerésének fontosságáról.

Mellette adománygyűjtési és segélyezési akciókat is szervezünk. Több a rászoruló, miután sokan veszítették el a munkájukat és rengeteg idős, egyedülálló ember lehetőségei szűkültek be – akiknek lelki segítséget is próbálunk adni. Ugyancsak aktívan kivettük a részünket az utóbbi hónapokban a véradások biztonságos megszervezésében, segítettünk a szűrőbuszoknál és az egészségügyi logisztikában is.

Büszke vagyok az önkénteseinkre, például a közép-magyarországi régiós diszpécser szolgálatunkra, ahol akár 30 önkéntes, napi két műszakban segíti kapcsolattartással és a mintavételre várók kiértesítésével a Covid-tesztelést.

Könnyen toboroznak önkénteseket? Mennyire van meg a magyarokban az önkéntességre való hajlandóság?

Erről kizárólag elfogultan tudok nyilatkozni és nem csak azért mert egy önkéntesekkel dolgozó humanitárius szervezet főigazgatója vagyok. Hihetetlenül lelkes csapattagjaink vannak, a fiataloktól kezdve az idősekig – bár őket sokszor arra kértük a pandémia alatt, hogy ne tegyék ki magukat a személyes érintkezéssel járó akcióinknak. A tapasztalataim szerint, ha jó célt tud egy civilszervezet megfogalmazni, akkor könnyű a toborzás.

Most a jó cél adott volt: a vírus elleni védekezés.

A nagy alapító, Jean Henri Dunant mellszobra mellett
Fotó: Magyar Vöröskereszt

Nem szeretnék nagy számokkal dobálózni, de 2020. februárja és decembere között 30 ezer 340 órányi önkéntes tevékenységet végeztek a közösségünk tagjai, ez hihetetlenül kimagasló adat. Egyébként a legjobb példa a magyarok társadalmi szerepvállalására, hogy most, a két ünnep közötti feladatainkra is sokan jelentkeznek. Pedig ez több ízben nemcsak egy pár órás elfoglaltságot takar, hanem több fős, egész napos akciókat.

Az önkéntes vállalásnak egy másik szelete a cégek társadalmi szerepvállalása. A pandémia alatt a fertőtlenítőszerek adományozásától a céges autóflotta rendelkezésre bocsátásáig ezerféleképpen támogatták a munkánkat a régi és a járvány óta csatlakozó új partnereink. Volt olyan nagyvállalat, amely a teljes tavaszi marketing erőforrásait ajánlotta fel, de akadt olyan támogató is, aki a saját gépjárműveivel napi több száz vagy ezer kilométeren vállalata be, hogy segíti a szállítmányozásunkat. Hihetetlen jó kapcsolatokat építettünk ki.

A Magyar Vöröskereszt van akkora brand, hogy a cégek keresik fel Önöket, vagy még kell lobbizniuk az együttműködésekért?

A legnagyobb magyarországi humanitárius segélyszervezet vagyunk, 100 ezer taggal, 25 ezer önkéntessel, szóval mondhatnám, hogy nekünk már nincs dolgunk a networking terén, de ez nem ilyen fekete-fehér. Igaz, hogy rengeteg céges partnerünk lett az elmúlt évek során – közülük sokan már egyből minket kerestek fel a kezdetén – de nekünk is folyamatosan nyitnunk kell az új partnerek, az új megoldások felé, hogy jól szolgálhassuk a célunkat, a társadalom segítését.

Nagyon nagy kihívás volt, hogy 2020-ban cselekvő szervezetként tudjunk működni, amikor az üzenet az volt, hogy Maradj otthon!

Milyen jövő évet kér karácsonyra a Magyar Vöröskereszt főigazgatója?

Kardos István
Fotó: Magyar Vöröskereszt

Egyszerű: minden térjen vissza a normális kerékvágásba!

A szervezetünk egy közösségen alapuló egyesület, és annak ellenére, hogy tettük a dolgunkat, nagyon hiányoztak idén a találkozók, a közös programok, amelyek mindig nagyon jó hangulatban telnek. Azt kívánom, hogy a járvány ne legyen akadálya a közösségi együttléteknek 2021-ben, hiszen ezektől tud erős lenni a Magyar Vöröskereszt, sőt talán személyesen mi mindannyian is.

Magyar Vöröskereszt járvány koronavírus karitatív munka önkéntesség
Kapcsolódó cikkek