Közélet

Átrendeződhet az egészségügyi szektor

A magán­egészségügyi klinikák vezetői március után számítanak a dolgozók nagyobb átcsoportosulására. Az állami szektorban dolgozó orvosok bérének emelése nem rengeti meg a magánellátást, mert ott eddig is lényegesen magasabbak voltak a fizetések.

A magánegészségügyi szolgáltatóknál dolgozó orvosoknak mintegy fele több lábon áll, és az állami szektorban is dolgozik. A hatályos jogszabályok nem tiltják meg a másodállást, de átrendeződés várható az egész egészségügyi szektorban – válaszolták a Világgazdaság kérdésére a piacelső magánklinikák vezetői.

Magasan képzett szakorvosaink számára nem mérföldkő az állami szektorban dolgozó orvosok béremelése

– mondta a Világgazdaságnak Fábián Lajos, a TritonLife csoport igazgatóságának elnöke. A csoportnál dolgozó derékhad már régóta a többszörösét keresi annak, amit az új orvosi szerint egyébként kereshetne. A TritonLife 450 munkatársa közül csak néhány esetében fordulhat elő, hogy a bérét korrigálni kell.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az utóbbi időben

egyre több orvos menekült ki az állami szektorra jellemző hálapénz kötelékéből, és szerződött tiszta, átlátható körülmények között működő szolgáltatóhoz.

Fábián Lajos szerint az egészségügyi szolgálati jogviszony szerinti béremelés inkább azoknak az egészségügyi vállalkozásoknak okoz gondot, amelyek az állami orvosbért tekintették alapnak, és nem akartak vagy nem tudtak többet fizetni a munkatár­saiknak.

A Budai Egészségközpont (BEK) orvosainak mintegy 40 százaléka dolgozik az állami szférában is – válaszolt lapunknak Varga Péter Pál, a BEK ügyvezető igazgatója. Mint elmondta, az állami szektorban történt béremelés az egészségközpont orvosfizetéseit is csak kismértékben befolyásolja. Ezek az orvosok a fő munkahelyükön megkapják az engedélyeket a magánszektorban való további tevékenységre, ezért az orvosok aránya jelentősen nem fog változni. Varga Péter Pál azt is elmondta, vannak előzetes információi arról, hogy a elmúltával egyes orvosok véglegesen a BEK-ben kívánják folytatni teljes tevékenységüket.

A magánszolgáltatók évek óta folyamatosan emelték dolgozóik fizetését, sok esetben már korábban is lényegesen magasabb béreket fizettek, mint az állami szektorban

– mondta Leitner György, az Affidea ügyvezető igazgatója. A bérek emelkedésével az árak is nőnek, az Affideánál januárban átlagosan 10 százalékkal emeltek az árakon. Leitner György hozzátette: egyelőre nagy a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az orvosok aláírják-e az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződései­ket, hiszen van, aki még meg sem kapta. Mozgolódás ezután várható. Az orvosok nagy részét emellett a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) szigorítása is érinti.

A magánellátásban kevesebb volt a beteg a járvány első hullámának hónapjaiban, de az őszre visszatértek. Most viszont kivárnak a páciensek, sokan csak a védőoltás után kívánják felkeresni a rendelőket. Ez a várólisták halmozódásához vezethet már a magánszektorban is.

Sok az üres háziorvosi praxis

Február elsejei adatok szerint 609 betöltetlen háziorvosi praxis van Magyarországon, nagyjából minden tizedik praxis üres. A 609 praxisból 16-ban csaknem 15 éve, 59-ben több mint

10 éve, 157-ben pedig több mint 5 éve nincs orvos – írja a GKI. Az elemzés szerint 2010 és 2019 között 438-cal, 7 százalékkal csökkent a háziorvosok száma. A statisztikai hivatal 2019-es adatai szerint a háziorvosok több mint 64 millió esetet láttak el, egy háziorvosra 10 655 páciens jutott, ami napi 43 beteget jelent, ez a szám 4,7 százalékkal magasabb, mint 2010-ben. Egy betegre átlagosan 12 perc jutott. Megyei szinten a legtöbb háziorvos – 75 – Borsod-Abaúj-Zemplén megyében hiányzik, a legkevesebb Baranya megyében. | vg

 

Az utolsó pillanatban módosítottak

Az Országos Kórházi Főigazgatóság több ponton elfogadta a Magyar Orvosi Kamara kéréseit az egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatban. A Kendőzetlenül az egészségügyi szolgálati jogviszonyról című podcastban jelentette be Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese, hogy szeptember 30-ig felülbírálják az ügyeleti díjakat, és egyértelműsítik a fizetett pihenőidőre vonatkozó szabályokat, ezenkívül március 1-je éjfélig meghosszabbították a szerződések aláírásának határidejét. Kincses Gyula kamaraelnök szerint a márciusi beosztások már elkészültek az intézményekben, ezért fontos, hogy a dolgozók pontosan tudják, milyen javadalmazást kapnak.

 

Affidea Budai Egészségközpont egészségügy
Kapcsolódó cikkek