Közélet

Izrael újranyitott, miután az átoltottság megközelítette az ötven százalékot

Izrael vasárnap újra megnyitotta gazdaságát, beleértve a bevásárlóközpontokat és a szabadidős létesítményeket. A kormány szerint a rutinhoz való visszatérés megkezdését a lakosság majdnem felének beadott koronavírus vakcinák tették lehetővé – közölte a Reuters hírügynökség.

Vasárnaptól az üzleteket bárki látogathatja Izraelben, de az edzőtermekbe, szállodákba és színházakba csak a „zöld utat bérlettel” rendelkező személyek mehettek be: azok, akik mindkét vakcinadózist több mint egy héttel korábban kapták meg, vagy feltételezett immunitással gyógyultak meg a betegségből.

A jogosultak igazolhatják állapotukat oltási igazolás bemutatásával vagy az egészségügyi ügyiratokhoz kapcsolódó Egészségügyi Minisztérium alkalmazásának letöltésével – közölte a Reuters hírügynökség.

Fotó: JACK GUEZ / AFP

A lezárások enyhítése a kormány tervébe illeszkednek, miután Benjamin Netanyahu miniszterelnök az újraválasztásra készül.

Mi vagyunk az első olyan ország a világon, amely újjáéled a beadott oltások millióinak köszönhetően

- tweetelte világgá Benjamin Netanyahu.

A maszk viselése és a társadalmi távolságtartás továbbra is érvényben van. A zsinagógák, mecsetek és templomok befogadóképességük felét használhatják ki.

Izrael a Pfizer Inc vakcina legalább egy adagját már 9 millió lakosának beadatta, vagyis lakóinak több mint 46 százaléka már túlesett rajta – állítja az Egészségügyi Minisztérium. A minisztérium szombaton közölte, hogy a COVID-19 okozta megbetegedések kockázata 95,8 százalékkal csökkent azoknál az embereknél, akik mindkét oltást megkapták. Izrael több mint 740 000 esetet és 5500 halálesetet regisztrált a COVID-19 miatt.

Izrael vakcina koronavírus újranyitás
Kapcsolódó cikkek