Közélet

Közel egymilliárdos áfacsalásban bukott le egy műtárgykereskedő és három társa

Műtrágyakereskedelemmel összefüggő csalás miatt emeltek vádat négy ember ellen Somogyban megyében.

Végrehajtandó szabadságvesztést és pénzbüntetést indítványoz az ügyészség négy ember ellen, aki a vádhatóság szerint mezőgazdasági termékek importja után járó közterhekkel csalva 903 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek

– közölte a Somogy Megyei Főügyészség.

A bűncselekményben vezető szerepet játszó 44 éves férfi cége elsősorban műtrágya nagykereskedelmével foglalkozott. A vádlott azért, hogy versenyelőnyhöz jutva a piac szereplőinél kedvezőbb áron árusíthassa termékeit, elhatározta, hogy a többi vádlott által működtetett, érdemi gazdasági tevékenységet nem folytató cégeket szervez be a külföldi partnercégek és saját kft.-je közötti értékesítési láncolatba.

Ennek eredményeként az áfafizetési kötelezettség ezen cégeknél, és nem a vádlott kft.-jénél, a termékek tényleges importőrénél jelentkezett, amely a köztes vállalkozások által kiállított fiktív számlák áfatartalmát jogosulatlanul levonásként szerepeltette a bevallásaiban, realizálva az adóelkerülés hasznát.

Fotó: Shutterstock

A vádirat szerint a 44 éves férfi hangolta össze a céghálóban működő vállalkozások tevékenységét, közvetlenül ő tartotta a kapcsolatot a külföldi partnerek többségével, és vádlottársaival folyamatosan egyeztetett arról, hogy az aktuális árut melyik közbeiktatott cég és milyen áron szerezze be, majd számlázza tovább a „haszonhúzó” kft. felé.

A bűncselekmények elkövetéséhez felhasznált cégeknek a vádlott kft.-jén kívül nem is volt más magyarországi partnere annak ellenére, hogy az évek során „papíron” több ezer tonna műtrágyát importáltak.

Az ügyészség – amely a nyomozás során többször is élt a nemzetközi igazságügyi együttműködés lehetőségével – különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a négy ember ellen.

A vádhatóság az ügyben vezető szerepet játszó kaposvári férfira 9, míg budapesti társaira 6 év 6 hónap és 8 év közötti börtönbüntetésre és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt a Kaposvári Törvényszékhez benyújtott vádiratában arra az estre, ha az érintettek beismerik a bűncselekmények elkövetését.

Az ügyészség emellett a cselekmény elkövetéséhez használt céggel szemben 450 millió forint pénzbírság kiszabását is kérte a bíróságtól.

áfacsalás bűnügy
Kapcsolódó cikkek