Közélet

Szijjártó: szorosak a magyar-brit kapcsolatok

A britek a hatodik legjelentősebb befektetői közösséget alkotják Magyarországon.

Magyarország és Nagy-Britannia egyaránt abban érdekelt, hogy a magyar-brit kapcsolatok a Brexit után is a lehető legszorosabbak maradjanak – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter a kedden a Facebook-oldalán közzétett videóban, miután telefon megbeszélést folytatott brit kollégájával, Dominic Raabbal.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország több kérdésben szövetségese Nagy-Britanniának.

A britek a hatodik legjelentősebb befektetői közösséget alkotják Magyarországon: 900 brit vállalat több mint 55 ezer magyar embernek ad munkát

- sorolta, hozzátéve, Nagy Britannia Magyarország tizenkettedik legjelentősebb kereskedelmi partnere.

Úgy fogalmazott, a brit cégek a koronavírus-járvány alatt is megmutatták a magyar munkavállalók iránti lojalitásukat: 2020-ban több mint 5,5 millió eurónyi (1 milliárd 963 millió forint) beruházást hajtott végre öt brit vállalat, amelyhez a magyar kormány 2,7 millió eurónyi támogatást adott.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy brit kollégájával „az oltások körül kialakult helyzetről” is egyeztettek. Erről a magyar diplomácia vezetője azt mondta:

mi azt továbbra is szégyenteljesnek tartjuk, hogy az heteket, hónapokat várt az AstraZeneca oltóanyagának engedélyezésével.

Ha arra előbb sor került volna, akkor „már Magyarországon is előrébb tarthatnánk”.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Legutóbb szombaton érkezett Magyarországra AstraZeneca-vakcina, és február 13-án érkezik a következő adag – közölte. Kijelentette, hogy a britek rendelkeznek a legnagyobb mennyiségű és „legdiverzifikáltabb” oltóanyagkészlettel.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország mindent megtesz azért, hogy a lehető leggyorsabban be lehessen oltani a magyar embereket, ezért az AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinái mellett orosz és kínai oltóanyag beszállítására is szerződést kötött. Ennek eredményeként „a következő hetekben jelentősen fel lehet gyorsítani a magyarországi oltási menetrendet” – jelezte.

A beszámoló szerint Dominic Raabbal beszéltek arról is, hogy Magyarország felkészül az Európai Tanács elnöki pozíciójára, amely időszak alatt a magyar kormány a nemzeti kisebbségek védelmével, a családok támogatásával és a vallásközi párbeszéddel szeretne leginkább foglalkozni.

Magyarország 2024 második felében tölti majd be a soros elnöki posztot.

Szijjártó Péter jelezte:

a brit féltől azt az ígéretet kapták, hogy ezekben a kérdésekben is „együtt fognak dolgozni”, szintén ígéretet kapott arra, hogy a brit külügyminiszter idén Magyarországra látogat.

A külgazdasági és külügyminiszter megemlítette, hogy a két ország idén ünnepli diplomáciai kapcsolataik létesítésének századik évfordulóját, amelyről méltó módon kívánnak megemlékezni.

Szijjártó Péter Dominic Raab
Kapcsolódó cikkek