Közélet

Menczer: Egész Európa az orosz és a kínai vakcinára vár

Eközben Magyarországra már mindkét oltóanyagból érkezett.

Egész Európa a kínai és az orosz vakcinára vár, ezekért állnak sorba, miközben Magyarországra már mindkét oltóanyagból érkezett – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden az M1-en.

Az államtitkár szerint nem az a probléma, hogy a kormány ne kötött volna le elegendő vakcinát, hanem az, hogy ezek az oltóanyagok nem érkeznek meg, hiszen

a brüsszeli beszerzéseken keresztül mostanáig a rendelt mennyiség mindössze öt százaléka érkezett meg.

Elmondta azt is, a kormány vakcinabeszerzésének hatékonyságát mutatja, hogy a legutóbbi statisztikai adatok szerint Magyarország a harmadik állam az Európai Unióban az átoltottság alapján.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy mi nem egymással versenyzünk, mi nem más országgal versenyzünk, én kívánom nekik is, hogy jól haladjon az oltásuk, és minél több ember kapjon vakcinát. Mi a vírussal, a bajjal versenyzünk, és a vírus ellen az egyetlen megoldás a vakcina

– emelte ki Menczer Tamás.

Fotó: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Megjegyezte, hogy újabb orosz és kínai vakcinaszállítmányok várhatók, így azt reméli, hogy a magyar mutatók továbbra is javulni fognak.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az oltásigazolványokkal kapcsolatban elmondta: az Európai Unióban semmilyen megállapodás nem született eddig arról, hogy az oltásigazolvány kit és mire jogosít fel.

Ez jelenleg úgy néz ki, hogy majd valamikor valakik kapnak valamit, ami valamire majd feljogosítja őket

– mondta. Hozzátette: mivel egész Európa az orosz és a kínai vakcinára vár, nehezen elképzelhető, hogy az ezekkel beoltott embereket kirekesztenék.

Menczer Tamás vakcina koronavírus
Kapcsolódó cikkek