Közélet

Az ENSZ elítélte a tüntetők elleni erőszakot Mianmarban

A mianmari katonai junta erőszakkal fojtja el a békés tüntetéseket, és százakkal, köztük nőkkel és gyerekekkel végzett a tiltakozások során.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte, hogy

a mianmari katonai junta erőszakkal fojtja el a békés tüntetéseket, és százakkal – köztük nőkkel és gyerekekkel – végzett a tiltakozások során.

A Biztonsági Tanács helyi idő szerint csütörtökön kiadott nyilatkozatában azt írta: aggasztja a gyorsan romló mianmari helyzet.

A tizenöt tagú testület önkorlátozásra szólította fel a mianmari hadsereget, és a polgári kormányt vezető Aung Szan Szú Kjí, valamint Vin Mjint elnök szabadon engedését követelte.

Fotó: AFP

Szakértők szerint a Biztonsági Tanács kéréseinek valószínűleg nem lesz foganatja. Diplomaták elmondták, hogy Kína határozottan ellenezte az erőteljesebb megfogalmazást. A nyilatkozat korábbi megszövegezése tartalmazott egy homályos utalást az esetleges jövőbeli szankciókra, de ez a végleges verzióból kimaradt. A testület eddig is többször ülésezett a mianmari helyzet miatt.

Mianmarban a katonaság február 1-jén vette át a hatalmat,

arra hivatkozva, hogy a civil kormány nem hallgatta meg panaszaikat az előző választásokkal kapcsolatban, amelyeket toronymagasan Szú Kjí Nemzeti Liga a Demokráciáért nevű pártja nyert meg. A parlament megalakulása előtti órákban őrizetbe vették az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Kjí államtanácsost, az államfőt és több vezető politikust.

Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések, amelyeket a hadsereg könyörtelenül vérbe fojt.

Eddig több mint ötszáz tiltakozóval végeztek a biztonsági erők, köztük fiatalokkal, nőkkel és gyerekekkel. Március 27. volt a legvéresebb nap: akkor országszerte 114 tüntetőt öltek meg.

Mianmar puccs ENSZ tüntetés
Kapcsolódó cikkek