Közélet

Civilek a magánélet védelmét várják az EU-tól az online térben

A koronavírus-járvány során a magánélet kiemelt kérdéssé vált, hiszen az emberek online világban végzett tevékenységei jelentősen megugrottak.

Az Amnesty International, a Privacy International és további 28 emberi jogi és polgári jogi szervezet szerdán közös közleményben szólította fel az törvényhozóit arra, hogy határozottan foglaljanak állást a magánélethez fűződő jogokkal kapcsolatban a Facebook, a WhatsApp és a Microsoft Skype szabályozása esetében – írta a Reuters.

A civil csoport az Európai Parlamentnek küldött levelében felhívta a figyelmet arra, hogy

a magánélethez fűződő jogok gyengítésére tett kísérletek ellen fel kell lépni.

Az uniós országok még februárban megállapodtak arról, hogy az Európai Unió törvényhozóival és az Európai Bizottsággal folytatandó tárgyalások során közös álláspontot alakítanak ki az elektronikus hírközlési adatvédelmi rendelet kapcsán.

Fotó: Shutterstock

Az új rendelet a WhatsApp és a Skype esetében is ugyanazokat a jogokat alkalmazná, mint az összes távközlési szolgáltatóra is, azaz korlátozná a felhasználók nyomon követését a személyre szabott hirdetések célba juttatása érdekében.

A korábbi, 2017-es szabályozás számos akadályba ütközött, a sütikre és a beleegyezési követelményekre vonatkozó rész sok kritikát kapott.

A civil csoportok azt tapasztalták, hogy az EU-s országok több estben eltávolítottak vagy gyengítettek olyan záradékokat, amelyek megvédik a felhasználókat a nyomok követéstől. E záradékok megerősítése és kihagyhatóságának eltörlése újra napirendre került az uniós tárgyalások során.

A kezdeményezés szerint a törvényhozóknak vissza kell állítaniuk minden eltörölt záradékot, mivel a koronavírus-járvány során a magánélet kiemelt kérdéssé vált, hiszen az emberek online világban végzett tevékenységei jelentősen megugrottak.

Lenne lehetőségünk egy olyan internet létrehozására, amely jobban szolgálja a felhasználókat azzal, hogy leállítja a beépített adatgyűjtési és nyomkövetési módszereket

– nyilatkozta Simon Éva, az Állampolgári Jogi Szövetség Európáért vezető érdekvédelmi szakértője.

Fontos, hogy az Európai Parlament felismerje, hogy az emberek mellett kell kiállnia, és nem védheti meg a nagy technológiai platformok érdekeit

– zárta gondolatait.

GDPR magánélet skype Európai Unió online tér Facebook WhatsApp civil szervezetek
Kapcsolódó cikkek