Magyar gazdaság

Alaposan felforgatta a pandémia a leggazdagabbak listáját

A világ száz legvagyonosabb emberének több mint a fele az Egyesült Államokban (30 fő) és Kínában (25 fő) él.

Az idei évben a koronavírus-járvány a világ legvagyonosabb embereinek toplistáját is alaposan átrendezte. Míg például a Microsoft atyja, Bill Gates a negyedik helyre csúszott vissza, addig az ezüstérmes egy hihetetlen ralival meghatszorozta a vagyonát áprilishoz képest – derül ki a Forbes decemberi gyűjtéséből.

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP

A világ tíz leggazdagabb embere közül hét amerikai, azonban találhatunk francia, indiai és spanyol üzletemebreket is a legvagyonosabbak között.

1. Jeff Bezos (Amazon)

Az év utolsó hónapjában a Forbes-lista alapján

2020-ban a világ leggazdagabb embere az amerikai Jeff Bezos, akinek vagyona az áprilisi és decemberi gyűjtések alapján 65 százalékot ugrott a világjárvány alatt, ezzel megközelítette a 187 milliárd dollárt (körülbelül 54,5 ezer milliárd forintot).

Sikerét az 1994-ben garázsában indított digitális kereskedelmi platformnak, az Amazonnak köszönheti. A vállalatot jelenleg is vezérigazgatói posztból irányítja, és a cég részvényeinek 11,1 százalékát tulajdonolja.

Az új koronavírus-világjárvány kirobbanása ugyan a gazdaságra jelentős sokkhatással bírt, azonban az Amazon az online előretöréséből kiemelkedően tudott profitálni. Növekedését mutatja az is, hogy március óta több mint 175 ezer új alkalmazottat vett fel a kereskedelmi platform, ugyan több amerikai szenátor és a közvélemény is erősen bírálta a raktári munkakörülményeket a cégnél.

Továbbá Bezos tulajdonát képezi a Washington Post és a Blue Origin is, ez utóbbi vállalat rakétákat fejleszt kereskedelmi használatra.

forbes vagyon gazdag

2. Elon Musk (Tesla, SpaceX)

A decemberi toplista alapján

a második legtehetősebb ember a Földön Elon Musk lett, akinek áprilisi 24,6 milliárd dolláros vagyona hatszorosára duzzadt, így év végén már elérte a 153,5 milliárd dollárt (körülbelül 44,8 ezer milliárd forintot) is.

A dél-afrikai születésű Elon Musk tizenhét évesen költözött Kanadába, majd a Pennsylvania egyetem csereprogramjának keretében az Egyesült Államokba került. A dollármilliárdos a közlekedés megreformálásán dolgozik, éppúgy a Földön a Tesla elektromos autóival, mint az űrben a SpaceX rakétafejlesztéseivel. A Tesla idén megsokszorozta részvényeinek az értékét, és bekerült az S&P 500-as indexbe, míg a SpaceX is jelentős sikereket könyvelhetett el 2020-ban.

Musk az elektromos autók gyártásával foglalkozó cégének összesen 21 százalékát tulajdonolja, azonban a részvényeinek fele vállalati hitelek fedezeteként szolgál, ezért a Forbes azokat nem vette figyelembe számításaihoz.

3. Bernard Arnault és családja (LVMH)

A legvagyonosabb emberek év végi listáján

a harmadik helyet a francia Bernard Arnault foglalta el, akinek áprilisi vagyona közel kétszeresére duzzadt, így 147,6 milliárd dolláron (körülbelül 43 ezer milliárd forinton) állt decemberben.

A milliárdos tulajdonába tartoznak a Louis Vuitton és Sephora vállalatok is. Az előbbi még tavaly novemberben vette meg a Tiffany ékszerbolt-hálózatát, amely a történelem legnagyobb luxusmárka felvásárlásának számít.

A hatalmas birodalom ellenére Arnault igyekszik bevonni a családját is a vállalkozásba, jelenleg az öt gyermekéből négyen dolgoznak valamelyik cégében.

A decemberi toplistán a negyedik helyet a Microsoft atyja, Bill Gates foglalja el, akinek vagyona a tíz leggazdagabb közül a legkisebb mértékben gyarapodott 23 százalékkal, így meghaladta a 120 milliárd dollárt. Míg az ötödik helyen szereplő Mark Zuckerberg is egy kiemelkedő 86 százalékos ugrás után több mint 101 milliárd dollár felett rendelkezett.

Mindenképpen érdekes az is, hogy a száz leggazdagabb ember hogyan oszlik meg a világ országai között. A következő diagramon például az látható, hogy

a legtehetősebb embereknek több mint a fele (55 fő) az Egyesült Államokban (30 fő) és Kínában (25 fő) él.

forgbes 100 gazdag ország vagyon

A harmadik legtöbb vagyonos embert Oroszország és Németország adta fej fej mellett hét fővel a decemberi százas toplistához, majd őket követi a sorban az öt francia dollármilliárdos.

Míg három milliárdossal dicsekedhet Szingapúr, Hongkong, Japán és India, illetve államonként kettővel Indonézia, Olaszország és Mexikó. De további nyolc ország is hozzá járult egy-egy fővel a százas listához.

A milliárdosok listáját a Forbes valós időben igyekszik vezetni, így a vagyonelemek részét képező részvények tőzsdei értékének változásait akár aznap, sőt, napon belül is frissíti. A cikkünk a milliárdosok december 20-án érvényes listája alapján készült.

 

lista koronavírus vagyon gazdág Forbes milliárd
Kapcsolódó cikkek