Közélet

Mindennapos teszt vár az olimpikonokra

Japánban a lakosság túlnyomó többsége változatlanul ellenzi az ötkarikás játékok lebonyolítását.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a szervezőbizottság a héten adja ki a második verzióját annak a szabálykönyvnek, amely a sportolókra, a kísérőkre és a média képviselőire vonatkozó előírásokat tartalmazza a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpiára és paralimpiára vonatkozóan.

Japán négy prefektúrájában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjógóban múlt vasárnaptól május 11-ig egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki a koronavírus-járvány miatt.

A NOB és a játékok szervezői által kiadandó szabálykönyvben a Kjodo hírügynökség értesülései szerint az szerepel majd, hogy a sportolókat és a kísérőket otthoni elutazásuk előtt 96 órán belül kétszer is tesztelni kell koronavírusra, majd a Japánba érkezésükkor újabb ellenőrzés vár rájuk.

A terv az, hogy a játékok ideje alatt a tesztelések napi rendszerességűek lesznek.

Az is várható, hogy a sportolókat nem kötelezik 14 napos karanténra, a beutazást követően máris edzhetnek, bár egyfajta „buborékban” kell maradniuk az olimpiai falu, valamint a verseny- és tréninghelyszínek között. A szabálykönyv végleges verzióját júniusban adják ki.

Fotó: KIM KYUNG-HOON / AFP

Japánban a lakosság túlnyomó része változatlanul ellenzi az olimpiát, a legutóbbi közvélemény-­kutatások szerint a megkérdezettek 70-80 százaléka törölné vagy újból halasztaná a játékokat.

Az már korábban kiderült, hogy külföldi nézőket nem fognak beengedni az eseményre, a japán közönség részvételéről lehetséges, hogy csak júniusban döntenek. A lakosság beoltásáért felelős miniszter korábban azt mondta,

akár az is előfordulhat, hogy üres lelátók előtt rendezik a versenyeket.

A váltó az olimpiai lánggal március 25-én elindult ugyan Fukusimából, de már eddig is módosítani vagy törölni kellett egy-egy szakaszt a járványhelyzet miatt, noha a terv az volt, hogy az ország mind a 47 prefektúrájába eljut a láng. A tavalyról idén nyárra halasztott olimpia hivatalos megnyitója július 23-án lesz.

Jelen állás szerint 123 magyar sportoló utazhat a tokiói játékokra, de a kvalifikációs időszak még sok sportágban tart, illetve a rangsorok nem zárultak le, azaz további magyar kvótaszerzésekre lehet számítani.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke többször elmondta: a 2016-os Rio de Janeiró-i 160-as magyar sportolói létszámmal elégedett lenne a tokiói olimpián is. A MOB 13 magyar érmet és további 24 pontszerző helyezést prognosztizál a játékokra, és 144–179 tagú csapattal számol.

járvány MOB Tokió fertőzés vakcina sport koronavírus járvány koronavírus oltás Japán koronavírus-teszt Magyar Olimpiai Bizottság tokiói olimpia NOB Nemzetközi Olimpiai Bizottság
Kapcsolódó cikkek