Közélet

Több mint 30 milliárd dollárt bukott a járványon az élőzene piaca

Bár egyes előadók tartottak néhány koncertet, mások pedig az online előadásokra fókuszáltak, a művészek többségének nem volt élő műsora 2020-ban.

A koncertek iparágának vezető kiadványa, a Pollstar szerint 2020-ban több mint 30 milliárd dollárt veszített az iparág a koronavírus-járvány miatt – számolt be róla a MarketWatch.

A Pollstar pénteken tette közzé éves jelentését. Ebben levezette, hogy az élő események üzletágának

az eredeti várakozások szerint 12,2 milliárd dolláros rekorderedményt kellett volna produkálnia a tavalyi évben, ehelyett 9,7 milliárd dolláros veszteséget könyvelhetett el a piac.

A 30 milliárd dolláros veszteség tartalmazza a be nem jelentett eseményeket, a kiegészítő bevételeket, a szponzorációt, a jegyértékesítést, az események alatti étel- és italfogyasztás, és számos egyéb kapcsolódó gazdasági tevékenységet is.

Az előző év márciusában több száz művész jelentette be, hogy a pandémia miatt el kell halasztania, vagy le kell mondani koncertjeiket, turnéikat.

Bár egyes előadók tartottak néhány koncertet, mások pedig az online előadásokra fókuszáltak, a művészek többségének nem volt élő műsora 2020-ban.

Pár hónappal indulása után Elton John „Farewell Yellow Brick Road” turnéja vezeti a Top100 Worldwide Tour toplistáját, 87,1 millió dolláros bevétellel. A november 30 és március 7 között zajlott koncertsorozat tavalyi bevétele 212 millió dollár volt, amivel év végén a második helyen végzett.

Fotó: Handout / Global Citizen's One World: Together At Home / AFP

Az idei lista második helyén Celine Dion szerepel 71,2 millió dollárral, őt követi a Transzszibériai Zenekar (58,2 millió dollár), a U2 (52,1 millió dollár), és a Queen és Adam Lambert közös produkciója (44,6 millió dollár). A Top10-be rajtuk kívül Post Malone, az Eagles, a Johnas Brothers, a Dead & Company és Andrea Bocelli szerepel még.

Rendkívül nehéz év volt 2020 az iparág számára. A lezárások fájdalmas hatással bírtak a szervezők és a művészek számára is, azonban megértjük, hogy a kritikus helyzetben szükség volt erre a lépésre

– nyilatkozta Ray Waddell, az oak View Group média- és konferencia divíziójának elnöke.

A Pollstart és a NevuesNow-t felügyelő vállalat vezetője elmondta, hogy bízik benne, hogy már a célegyenesben vagyunk a vírussal szemben.

Vakcinákkal, teszteléssel, biztonsági és fertőtlenítési protokollokkal, intelligens jegyrendeléssel és számos egyéb újítással elérhetjük, hogy az iparág is felpöröghet, és egy év múlva sokkal szebb történetről tudjunk beszámolni

– zárta gondolatait Ray Waddell.

A hazai helyzet sem rózsás, támogatják az előadókat

A zeneipar Magyarországon is megsínylette a járvány miatt bevezetett korlátozásokat. A zenészek mellett az elmaradt koncertek, rendezvények és a tervezhetetlen szakmai jövő miatt nehéz helyzetbe kerültek zeneipari háttérmunkások is. Számukra írt ki ismét pályázatot a Fábián Juli emlékalapítvány.

 

élő események Elton John turné koronavírus zeneipar Pollstar koncertipar pandémia könnyűzene
Kapcsolódó cikkek