Közélet

Az Európai Unió elítéli a Hamasz támadásait Izrael ellen

Elítéli a Hamasz Izrael ellen elkövetett támadásait, és a civil életek védelmét hangsúlyozta Ursula von der Leyen pénteken a Twitteren.

Aggasztja az Izraelben és a Gázai övezetben kialakult helyzet, továbbá elítéli a Hamasz Izrael ellen elkövetett támadásait és a civil életek védelmét hangsúlyozta Ursula von der Leyen pénteken a Twitteren.

Very concerned by the situation in Israel and Gaza.

I condemn indiscriminate attacks by Hamas on Israel.

Civilians on all sides must be protected.

Violence must end now.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) May 14, 2021

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője a feszültség enyhítésére szólította fel a feleket. Gabi Askenázi izraeli külügyminiszterrel folytatott csütörtök esti telefonbeszélgetését követően közölte, hogy az EU kiáll Izrael biztonsága mellett.

Pénteki Twitter üzenetében, Margaritísz Szkínász az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős biztosa, a testület alelnöke, komoly aggodalmának adott hangot a zsidó közösségek ellen több európai tagállamban a napokban elkövetett támadások miatt.

Ezek egyértelműen antiszemitizmusból fakadó cselekedetek voltak, amelyeket határozottan el kell ítélnünk

- írta a képviselő.

Deeply concerned by the recent attacks against Jewish communities and premises in the EU. These are clear manifestations of #antisemitism which need to be loudly condemned.

We stand with our Jewish communities and call on our Member States to remain vigilant for their safety. pic.twitter.com/SG4JStqlR3

— Margaritis Schinas (@MargSchinas) May 14, 2021

Kiállunk az európai zsidó közösségek mellett, és felszólítjuk a tagországokat, hogy tegyenek meg mindent védelmük érdekében

- fogalmazott a unió biztosa. A képviselő szerint Németországban, Spanyolországban, Ausztriában és Nagy-Brittaniában, az izraeli-palesztin konfliktus újbóli kiéleződése miatt növekedésnek indult az antiszemita incidensek száma.

Izrael és a gázai szélsőséges iszlamista szervezetek között hétfőn kezdődött rakétaháború, miután Jeruzsálemben összecsapások történtek a palesztinok és az izraeli biztonságiak között az al-Aksza mecsetnél.

Az izraeli sajtó közlése szerint, csütörtök éjjel 190 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael felé, míg az izraeli hadsereg mintegy ezer lövedéket indított az övezetben található célpontokra.

Izrael-szerte, de elsősorban a vegyesen, zsidók és arabok lakta városokban lincselésszerű etnikai támadások történtek zsidók és arabok ellen, és erőszakos, olykor fegyveres csoportok is összecsaptak.

Macron a béke fontosságát hangsúlyozta Netanjahunak

Izraelnek joga van megvédenie magát, ugyanakkor aggodalmát fejezte ki a Gázai övezetben élő civilek sorsa miatt.

 

Izrael rakéta kupola háború támadás Tel Aviv jeruzsálem Hamasz
Kapcsolódó cikkek