Közélet

Boris Johnson ellen vall az egykori bizalmas

A volt főtanácsadó szerint a brit kormány cserben hagyta az embereket.

Dominic Cummings, a brit kormányfő volt tanácsadója szerdán szólal fel a parlament előtt, mivel a törvényhozás vizsgálatot indított a kormány koronavírus-járvány alatt meghozott döntéseiről. Az egykori stratéga valószínűleg nem kíméli majd a Boris Johnsont – írja a Reuters.

A brexit-kampány és Johnson 2019-es kampányának stratégiája a koronavírus kapcsán elmondta, hogy a miniszterelnök és a kormány borzasztó mértékben elmaradt a várakozásoktól.

A járvány súlyosságát ugyan észlelete a kormányzat, de csak február végén volt hajlandó cselekedni. A miniszterek egy része inkább síeléssel töltötte a tél végét.

Boris Johnson
Fotó: Geoff Caddick / AFP

Johnson a járványt rémhírnek tartotta és a sertésinfluenzához hasonlította, sőt annyira megalapozatlannak tartotta a veszélyről szóló híreket. Sőt, a sajtó arról is beszámolt, hogy élő adásban tervezete magának beadatni a vírust, demonstrálva azt, hogy nem veszélyes a kor.

Később a miniszterelnök valóban elkapta a fertőzést és az intenzív osztályra is került.

Cummings szerint a kormányzat úgy gondolta, hogy

a lakosság nem fogadja el a lezárásokat és a kontaktkutatást sem így hiába javasolta már március 11-én a lezárást azt csak március 23-án jelentette be a miniszterelnök.

A tanácsadó beszélt március 12-ről is, amikor teljes mértékben eluralkodott a káosz a Downing Streeten. Elmondása szerint a koronavírusról szóló rendkívül ülést megszakította Donald Trump akkori amerikai elnök kérése egy iraki beavatkozásról, miközben Carrie Symonds, a miniszterelnök barátnője egy a kutyáját érintő riport cáfolatára próbálta rávenni a sajtóosztályt.

Dominic Cummings
Fotó: Tayfun Salci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP

Az iroda egy része azon vitatkozott, hogy bombázzuk-e Irakot, a másik része azon, hogy legyen-e karantén vagy sem, miközben a miniszterelnök barátnője valami teljesen jelentéktelen dolgon problémázott.

– írta le a szituációt.

Amikor március közepére kiderült, hogy mégis lezárásokra van szükség, a hangulatot úgy írta le, mint egy katasztrófafilmet és az egész helyzet szerinte szürreális volt. Amikor március 14-én elmondta Johnsonnak, hogy lezárásokra van szükség, semmilyen terv nem létezett erre.

Cummings azt is tanácsolta Johnsonnak, hogy rúgja ki az egészségügyi miniszterét Matt Hancockot a járványkezelés miatt. A tanácsadó a parlament előtt elmondta azt is, hogy őrület, hogy ilyen magas pozícióba került, hasonlóan ahhoz, hogy Johnson meg miniszterelnök lett, aki ellen Jeremy Corbyn indult.

A tanácsadó szerint a Hancock tesztelési programja sem működött jól, a tesztek számának növelését tűzte ki célul a kontaktkutatás kárára. Arról is beszélt, hogy főnöke szerette a kaotikus típusú kormányzást, hiszen ez megerősítette a kabinetet abban, hogy övé a döntő szó.

Beszélt arról is, hogy csupán üres frázisok voltak, amikor a kormány arról beszélt, hogy pajzsot vonnak az idős otthonok köré, valójában olyan is történt, hogy bizonyítottan fertőzötteket küldtek vissza oda.

Az ország vakcinafejlesztési és vásárlási programjáról elmondta, hogy a kevés jó döntések egyike volt amire Johnson 90 másodperc alatt rábólintott.

Cummings újra megerősítette, hogy a miniszterelnök száját elhagyta a híres, a hagy nőjön a hullák halma mondat és arról i9s beszélt, hogy Boris Johnson nem akarta ősszel még egyszer lezárni az országot, sőt a tavaszi lezárást is megbánta. Azt mondta, hogy a miniszterelnök a Cápa polgármesteréhez hasonlította magát, aki nyitva tartja a strandot.

Dominic Cummings koronavírus Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek