Közélet

Elon Musk egy lépéssel közelebb a Holdra szálláshoz

Ötödik próbálkozásra végre sikeresen landolt a Space X kísérleti űrhajója, amelynek prototípusai az előző kísérletek során rendre felrobbantak.

Az űrhajó SN15-ös sorozatszámú prototípusát ugyanazon a pályán lőtték fel, mint a négy korábban felrobbant rakétát. A Starship néhány perc alatt körülbelül tíz kilométeres magasságba emelkedett, majd vízszintes helyzetben ereszkedett, és közvetlenül a földet érés előtt függőlegesbe fordulva landolt az indítóállás melletti leszállóhelyen.

A Starship rendben földet ért

– közölte mikroblogján a cégalapító.

Fotó: Frederic J. Brown / AFP

cége eredetileg Mars-utazásra tervezte az újrahasznosítható óriásrakétát, amelynek végleges magassága – a szupernehéz első gyorsítófokozattal együtt – százhúsz méter, átmérője pedig kilenc méter.

A tervek szerint embereket és száz tonna rakományt szállítana a vörös bolygóra. De előbb a Holdra megy,

miután a NASA április közepén a Space X-et bízta meg az első kereskedelmi jellegű Holdra szálló egység kifejlesztésével.

A Starship két űrhajóst visz majd a Holdra, a tervek szerint már 2024-ben. Közülük legalább az egyik nő lesz.

Nagyjából egy hétig folytatnak majd kutatást az égitest felszínén, mielőtt visszatérnek a Földre. Az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala legutóbb csaknem ötven éve küldött embert a Holdra; 1969 és 1972 között tizenkét amerikai űrhajós szállt le az égitest felszínére.

Fotó: AFP PHOTO / SPACE X

Fél év leforgása alatt ez volt az ötödik kísérleti repülése a Starshipnek. Az előző négy alkalomból háromszor az űrhajó landoláskor felrobbant, illetve a március elején végrehajtott kísérlet során rendben leszállt, majd nyolc percre rá robbant fel. Musk űrkutatási vállalata azt tervezi, hogy még az idén végrehajtja az űrhajó első Föld körüli tesztrepülését.

Elon Musk űrkutatás SpaceX Mars-misszió Starship holdraszállás
Kapcsolódó cikkek