Közélet

Ha nem tudjuk honnan jött a koronavírus, jöhet még egy

Másfél év után továbbra sincsenek megnyugtató válaszok a vírus eredetével kapcsolatban, pedig ez a megelőzés szempontjából is fontos lenne.

Kiújultak a viták a koronavírus eredete kapcsán – számolt be róla a Bloomberg. Arról, hogy egyre többen támogatják azt az elméletet, hogy a vírus a vuhani laboratóriumból szabadult ki, Scott Gottlieb – aki Trump alatt az élelmiszer és gyógyszerügynökség vezetője volt, most pedig a Pfizer igazgatótanácsának a tagja – beszélt a CBS News műsorában.

Szerinte Kína nem szolgáltatott olyan bizonyítékot, amely alapján ezt ki lehetne zárni, ugyanakkor a vírus természetes eredetéről szóló kutatás sem járt eredménnyel.

Peter Hotez, a Texasi Gyerekkórház vakcinafejlesztési részlegének igazgatója arról beszélt, hogy

a vírus eredetének nem ismerése újabb járványokhoz vezethet.

Covid-26 és Covid-32 is lesz, ha nem értjük meg a Covid-19 eredetét

– nyilatkozta az NBC-ben.

Fotó: Pixabay

A vírus eredetére annak másfél évvel ezelőtti kitörése óta nem derült fény. A legelterjedtebb tudományos elmélet szerint a vírus az állatokról terjedt át az emberre, ám az utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott a republikánusok között népszerű elmélet, amely szerint egy laboratóriumból szabadult ki.

Szerdán Joe Biden amerikai elnök utasította a titkosszolgálatokat a vírus eredetére vonatkozó nyomozás felújítására. Az amerikai ügynökségek között nézetkülönbség van a tekintetben, hogy

a vírus a természetből vagy a Vuhani Virológiai Intézetből származik-e?

A vita azután lángolt föl, hogy a Wall Street Journal május 23-án közölt riportja szerint az intézet három dolgozója 2019 novemberében a koronavírussal konzisztens tünetekkel kórházba került.

Hotez szerint Kínának engedélyezni kellene, hogy tudósok, epidemológusok, virológusok és denevérkutatók akár fél évtől egy évig vizsgálódjanak Hubei tartományban.

A kínai hatóságok vitatják a vuhani laboratóriumi eredetet, Csao Licsiang külügyi szóvivő szerint a Biden által indított vizsgálat nem egyéb mint

stigmatizáció, politikai manipuláció és vádaskodás.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) márciusi jelentése sem derített fényt a vírus eredetére, de valószínűtlennek nevezte a laboratóriummal kapcsolatos hipotézist, ugyanakkor további kutatásra szólított fel.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója a jelentés közreadásakor elmondta, hogy

a WHO semmilyen elméletet nem zár ki a vírus eredetével kapcsolatban.

járvány Covid-járvány koronavírus Wuhan
Kapcsolódó cikkek